Chana masala
- Ciecierzyca konserwowa - 2 puszki, po odsączeniu (480 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
- Imbir korzeń - 2 łyżeczki (10 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na chana masala krok po kroku
Imbir i czosnek obierz, a potem drobno posiekaj.
Ciecierzycę dobrze odsącz.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Kolendrę posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Po ok. 3 min dodaj imbir i czosnek. Wymieszaj i całość podsmażaj ok. 1 min. Dodaj 1 łyżeczkę garam masala, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kminu. Smaż kolejną 1 min.
Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i 60 ml wody (ok. ¼ szklanki). Gotuj je ok. 5 min i dodaj ciecierzycę. Całość gotuj do momentu, aż dobrze zgęstnieje (ok. 25 min).
Dodaj 1 łyżeczkę cukru, sok z cytryny oraz nieco soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku. Wymieszaj i po 1 min ściągnij z palnika.
Chana masala posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Więcej informacji na temat chana masala
Pod nazwą „chana masala” kryje się indyjskie curry z ciecierzycy. Jest to bardzo aromatyczne danie, które mocno zapada w pamięć. Intensywność chana masala zależy od przypraw i dodatków, ale zazwyczaj jest to słodko-pikantna potrawa. Stopień ostrości tego dania dobiera się pod siebie.
Ciecierzyca w pomidorach po indyjsku jest prosta do przygotowania, a do jej zrobienia nie potrzeba wielu składników. Istotna jest przyprawa garam masala, którą dodatkowo można podbić papryką słodką i ostrą. Niezbędne przyprawy i zioła w chana masala to m.in. kurkuma i świeża kolendra.
Jak zrobić chana masala? Możesz zdecydować się na gotową ciecierzycę z puszki, ale jeśli chcesz, możesz też sam ją ugotować. Warto wiedzieć, że cieciorka po hindusku to nie to samo co ciecierzyca, choć obie te nazwy często używane są zamiennie. Jest to jednak błąd, bo są to dwie różne rośliny.
Chana masala należy zacząć od przysmażenia cebuli, imbiru i czosnku. W następnej kolejność trzeba dodać przyprawy, aby je również podsmażyć. Nie należy robić tego zbyt długo. W przypadku suchych przypraw wystarczy 1 min. Czosnek szybko staje się gorzki, więc on również powinien być krótko podsmażany.
Kolejne etap to dodanie pomidorów. Mogą być z puszki, ale możesz też dodać świeże pomidory. Wcześniej należy obrać je ze skórki i pokroić. Po 5 minutach można dodać ciecierzycę. Całość trzeba gotować, aż zgęstnieje. Gdy to się stanie, wystarczy dodać cukier (jeśli zajdzie taka potrzeba) i sok z cytryny (kontrast dla cukru). Można też dodać odrobinę soli i pieprzu. Kolendrę należy dodać, gdy danie ściągnie się z palnika.
Ten przepis na chana masala możesz tak zmodyfikować, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego. Jeśli jakiś składnik ci nie odpowiada, zamień go na coś innego. Chana masala można przygotować z różnymi dodatkami. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj więcej ostrych przypraw. Możesz pokusić się na dodanie świeżej papryki chili. To danie dobrze smakuje z ryżem (np. basmati) lub pitą. Chana masala będzie też dobra ze świeżym pieczywem.
Alergeny w chana masala
Lista alergenów dla chana masala przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chana masala
Wartości odżywcze chana masala
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.