Chałwa ukraińska

Opublikowano: 02.11.2021 r., 7:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chałwa ukraińska podana na desce do krojenia.
Chałwa ukraińska
Chałwa ukraińska to świetna propozycja na słodki i zdrowy deser ze słonecznika. Chałwę możesz przygotować z ulubionymi bakaliami lub pominąć jeśli za nimi nie przepadasz.
Przygotowanie 20 min
272 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Słonecznik nasiona łuskane (350 g)
  • Miód (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Rodzynki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
miska, malakser

Przepis na chałwa ukraińska krok po kroku

Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu.

Umieść wystudzone nasiona w malakserze i rozdrobnij.

W misce umieść rozdrobnione pestki słonecznika, aromat waniliowy, kakao i rodzynki.

Ugnieć, aż masa będzie kleista i zwarta.

Przełóż masę do foremki silikonowej i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Po tym czasie pokrój chałwę w plastry i podawaj w temperaturze pokojowej.

Jak oceniasz przepis na chałwa ukraińska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat chałwy ukraińskiej

Chałwa ukraińska to doskonała propozycja na zdrowy deser. Pyszna chałwa ze słonecznika przygotowana własnoręcznie jest dobrym dodatkiem do deserów i ciast. Słodycze przygotowywane w domu, są zawsze zdrowsze niż wyroby sklepowe. Producenci najczęściej chcą, aby ich wyroby były tanie w produkcji, a nie dobre jakościowo. Prosty przepis na chałwę przygotujesz bez większego doświadczenia kulinarnego. Składniki potrzebne do zrobienia chałwy to: nasiona słonecznika, miód, rodzynki, kakao, aromat waniliowy.

Jak zrobić chałwę ukraińską? Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu. Umieść wystudzone nasiona w malakserze i rozdrobnij. W misce umieść rozdrobnione pestki słonecznika, aromat waniliowy, kakao i rodzynki. Ugniataj, aż masa będzie kleista i zwarta. Przełóż masę do foremki silikonowej i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie pokrój chałwę w plastry i podawaj w temperaturze pokojowej.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując domowa chałwa ze słonecznika to dobra propozycja na słodki i zdrowy dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Chałwa słonecznikowa jest także doskonała dla osób uczulonych na sezam. Najlepsza chałwa może być przygotowana z ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy czy bakalie.

Alergeny w chałwie ukraińskiej

Lista alergenów dla chałwy ukraińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chałwa ukraińska

Wartości odżywcze chałwy ukraińskiej

na 100g gotowej potrawy

Chałwa ukraińska to zdrowa i pyszna przekąska. Domowa chałwa nie zawiera cukru i pozbawiona jest dodatku konserwantów. Ponad to słonecznik jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
454.03
272.42
Białko (g)
13.14
7.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
45.64
27.38
Węglowodany przyswajalne (g)
37.45
22.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.19
4.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
29.39
17.64
Tłuszcze nasycone (g)
6.00
3.60
Tłuszcze nienasycone (g)
23.39
14.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.50
6.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.89
7.74
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
1.67
1.00
Witamina B6 (mg)
0.77
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.14
1.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.85
0.51
Ryboflawina (mg)
0.26
0.16
Niacyna (mg)
5.02
3.01
Foliany (µg (mcg))
128.67
77.20
Beta karoten (µg (mcg))
16.67
10.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
13.30
7.98
Potas (mg)
635.59
381.35
Wapń (mg)
57.05
34.23
Fosfor (mg)
420.11
252.07
Magnez (mg)
211.78
127.07
Żelazo (mg)
4.26
2.56
Cynk (mg)
3.18
1.91
Miedź (mg)
1.26
0.75
Szacunkowy indeks glikemiczny chałwy ukraińskiej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałwy ukraińskiej

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonecznik nasiona łuskane
350 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
31.00