Chałwa ukraińska
- Słonecznik nasiona łuskane (350 g)
- Miód (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Rodzynki (150 g)
Przepis na chałwa ukraińska krok po kroku
Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu.
Umieść wystudzone nasiona w malakserze i rozdrobnij.
W misce umieść rozdrobnione pestki słonecznika, aromat waniliowy, kakao i rodzynki.
Ugnieć, aż masa będzie kleista i zwarta.
Przełóż masę do foremki silikonowej i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
Po tym czasie pokrój chałwę w plastry i podawaj w temperaturze pokojowej.
-
Chałwa
-
Ciasto chałwowe
-
Tort chałwowy
-
Sernik chałwowy
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
-
Domowa chałwa
-
Chałwowiec bez pieczenia
-
Mazurek chałwowy
-
Sernik z chałwą
-
Chałwa słonecznikowa
-
Ciasto chałwowe bez pieczenia
-
Mus chałwowy
-
Chałwa sezamowa
-
Krem chałwowy do tortu
-
Lody chałwowe
-
Chałwa waniliowa
-
Królewski krem chałwowy
-
Dania chałwowe
Więcej informacji na temat chałwy ukraińskiej
Chałwa ukraińska to doskonała propozycja na zdrowy deser. Pyszna chałwa ze słonecznika przygotowana własnoręcznie jest dobrym dodatkiem do deserów i ciast. Słodycze przygotowywane w domu, są zawsze zdrowsze niż wyroby sklepowe. Producenci najczęściej chcą, aby ich wyroby były tanie w produkcji, a nie dobre jakościowo. Prosty przepis na chałwę przygotujesz bez większego doświadczenia kulinarnego. Składniki potrzebne do zrobienia chałwy to: nasiona słonecznika, miód, rodzynki, kakao, aromat waniliowy.
Jak zrobić chałwę ukraińską? Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu. Umieść wystudzone nasiona w malakserze i rozdrobnij. W misce umieść rozdrobnione pestki słonecznika, aromat waniliowy, kakao i rodzynki. Ugniataj, aż masa będzie kleista i zwarta. Przełóż masę do foremki silikonowej i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie pokrój chałwę w plastry i podawaj w temperaturze pokojowej.
Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując domowa chałwa ze słonecznika to dobra propozycja na słodki i zdrowy dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Chałwa słonecznikowa jest także doskonała dla osób uczulonych na sezam. Najlepsza chałwa może być przygotowana z ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy czy bakalie.
Alergeny w chałwie ukraińskiej
Lista alergenów dla chałwy ukraińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chałwa ukraińska
Wartości odżywcze chałwy ukraińskiej
Chałwa ukraińska to zdrowa i pyszna przekąska. Domowa chałwa nie zawiera cukru i pozbawiona jest dodatku konserwantów. Ponad to słonecznik jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
-
słonecznik,
miód,
kakao,
rodzynki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.