Chałwa słonecznikowa
- Słonecznik nasiona łuskane (300 g)
- Miód (100 g)
- Rodzynki - 2 garści (70 g)
- Suszona żurawina - 2 garści (70 g)
Przepis na chałwa słonecznikowa krok po kroku
Nasiona słonecznika upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Wystudzone nasiona umieść w malakserze i rozdrobnij na proszek.
Przesyp nasiona do miski, dodaj miód i pokrojone drobniej suszone owoce oraz aromat waniliowy.
Zagnieć, aż masa nabierze plastycznej konsystencji.
Przełóż chałwę do silikonowej foremki i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
-
Naleśniki bez jajek
-
Deser z tapioki
-
Rachatłukum
-
Wegańskie bezy
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tajskie lody
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańskie słodycze
Więcej informacji na temat chałwy słonecznikowej
Chałwa słonecznikowa to wspaniała i pyszna propozycja na domowy wyrób ze słonecznika. Dobra i słodka chałwa to najlepsza i najzdrowsza przekąska dla dzieci i dorosłych. Sklepowe wyroby zawierają często bardzo duże ilości cukru i substancje utrzymujące wilgoć. Z kolei chałwy produkowane naturalnie są bardzo drogie. Warto więc zrobić chałwę własnoręcznie w domu. Przepis na chałwę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia chałwy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: nasiona słonecznika, miód, rodzynki, suszona żurawina, aromat waniliowy.
Jak zrobić chałwę słonecznikową? Nasiona słonecznika upraż na patelni bez dodatku tłuszczu, nabiorą wtedy głębszego aromatu. Gdy wystygną umieść je w malakserze i rozdrobnij na proszek. Przesyp je do miski, dodaj miód i pokrojone drobniej suszone owoce. Zagnieć aż masa nabierze plastycznej konsystencji. Przełóż chałwę do silikonowej foremki i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.
Podsumowując prosty przepis na chałwę słonecznikową możesz wykorzystać także dodając inne bakalie. Najlepsza domowa chałwa świetne pasuje jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Chałwa ze słonecznika może być dodatkiem do ciasto i deserów.
Alergeny w chałwie słonecznikowej
Lista alergenów dla chałwy słonecznikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chałwa słonecznikowa
Wartości odżywcze chałwy słonecznikowej
Chałwa słonecznikowa to doskonała propozycja na zdrową przekąskę. Chałwa jest wyrobem wysokokalorycznym, jednak przygotowana w domu zawiera mniej cukru niż gotowe wyroby. Dlatego warto zjeść kawałek chałwy zamiast gotowych ciast czy czekolad.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.