Chałwa sezamowa

Opublikowano: 23.04.2022 r., 17:22 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka chałwa na talerzu
Chałwa sezamowa
Chałwa sezamowa to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Spróbuj jej koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Blendowanie i Mieszanie i łączenie 15 min
253 kcal
Kcal w porcji
48 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Sezam nasiona (400 g)
  • Miód (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
blender, miska, blaszka keksowa, pojemnik blendera

Przepis na chałwę sezamową krok po kroku

Na początku ziarna sezamu podprażamy na patelni. Ważne, aby się nie zarumieniły, a tylko wysuszyły. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

Ziarna z cukrem waniliowym przekładamy do miski. Blendujemy je na gładką pastę.

Następnie pastę sezamową mieszamy z ekstraktem z wanilii, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz miodem.

Gotową chałwę przekładamy do blaszki keksowej.

Przed podaniem powinniśmy schłodzić ją w lodówce.

Jak oceniasz przepis na chałwę sezamową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat chałwy sezamowej

Pyszna chałwa sezamowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Sezam w połączeniu z wanilią i miodem jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić domowej roboty chałwę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ziarna sezamu podprażamy na patelni. Ważne, aby się nie zarumieniły, a tylko wysuszyły. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Ziarna z cukrem waniliowym przekładamy do miski. Blendujemy je na gładką pastę. Następnie pastę sezamową mieszamy z ekstraktem z wanilii, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz miodem. Gotową chałwę przekładamy do blaszki keksowej. Przed podaniem powinniśmy schłodzić ją w lodówce.

Sprawdzony przepis na chałwę sezamową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Domowa chałwa z sezamu odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Alergeny w chałwie sezamowej

Lista alergenów dla chałwy sezamowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze chałwy sezamowej

na 100g gotowej potrawy

Chałwa ma niski IG dzięki czemu możemy ją na stałe wprowadzić do menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(48g)
Energia (kcal)
528.17
253.52
Białko (g)
14.80
7.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(48g)
Węglowodany (g)
33.23
15.95
Węglowodany przyswajalne (g)
23.37
11.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
9.87
4.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(48g)
Tłuszcz (g)
41.42
19.88
Tłuszcze nasycone (g)
7.58
3.64
Tłuszcze nienasycone (g)
33.83
16.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.67
7.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
18.17
8.72
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(48g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.66
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.08
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.66
0.32
Ryboflawina (mg)
0.21
0.10
Niacyna (mg)
3.79
1.82
Foliany (µg (mcg))
81.17
38.96
Beta karoten (µg (mcg))
4.17
2.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(48g)
Sód (mg)
9.83
4.72
Potas (mg)
398.67
191.36
Wapń (mg)
813.50
390.48
Fosfor (mg)
524.83
251.92
Magnez (mg)
292.83
140.56
Żelazo (mg)
12.24
5.87
Cynk (mg)
6.50
3.12
Miedź (mg)
3.41
1.64
Szacunkowy indeks glikemiczny chałwy sezamowej 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałwy sezamowej

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sezam nasiona
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Miód
80 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Koszt składników
25.00