Chałwa sezamowa
- Sezam nasiona (400 g)
- Miód (80 g)
Przepis na chałwę sezamową krok po kroku
Na początku ziarna sezamu podprażamy na patelni. Ważne, aby się nie zarumieniły, a tylko wysuszyły. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Ziarna z cukrem waniliowym przekładamy do miski. Blendujemy je na gładką pastę.
Następnie pastę sezamową mieszamy z ekstraktem z wanilii, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz miodem.
Gotową chałwę przekładamy do blaszki keksowej.
Przed podaniem powinniśmy schłodzić ją w lodówce.
-
Legumina
-
Ciasteczka owsiane fit
-
Ciastka kokosowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Krem patissiere
-
Brownie z buraka
-
Fit sernik na zimno
-
Budyń bez cukru
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasteczka z mlekiem w proszku
-
Ciastka marchewkowe
-
Sernik bez cukru
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Pączek wiedeński
-
Lody pistacjowe
-
Tarta rustykalna
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Słodycze bez cukru
Więcej informacji na temat chałwy sezamowej
Pyszna chałwa sezamowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Sezam w połączeniu z wanilią i miodem jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić domowej roboty chałwę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ziarna sezamu podprażamy na patelni. Ważne, aby się nie zarumieniły, a tylko wysuszyły. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Ziarna z cukrem waniliowym przekładamy do miski. Blendujemy je na gładką pastę. Następnie pastę sezamową mieszamy z ekstraktem z wanilii, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz miodem. Gotową chałwę przekładamy do blaszki keksowej. Przed podaniem powinniśmy schłodzić ją w lodówce.
Sprawdzony przepis na chałwę sezamową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Domowa chałwa z sezamu odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w chałwie sezamowej
Lista alergenów dla chałwy sezamowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze chałwy sezamowej
Chałwa ma niski IG dzięki czemu możemy ją na stałe wprowadzić do menu.
Energia i białka
(48g)
Węglowodany
(48g)
Tłuszcze
(48g)
Witaminy
(48g)
Składniki mineralne
(48g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.