Chałka z serem
- Mleko 3,2% - ciepłe (125 ml)
- Drożdże świeże (20 g)
- Masło (100 g)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser twarogowy półtłusty (150 g)
Przepis na chałkę z serem krok po kroku
W ciepłym mleku wymieszaj drożdże, 50 g mąki, 10 g cukru a następnie całość pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, szczyptę soli, 50 g rozpuszczonego masła, 40 g cukru, zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego.
Misę z ciastem przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Twaróg wymieszaj z 20 gramami cukru.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.
Z każdej części uformuj wałki o długości około 40 cm, następnie rozgnieć je, posmaruj serem i sklej, aby twaróg znalazł się wewnątrz wałka.
Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.
Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.
Z pozostałego cukru, masła oraz mąki zagnieć kruszonkę.
W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki, a następnie całość posyp kruszonką.
Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
Więcej informacji na temat chałki z serem
Chałka z serem pieczona to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Szybka domowa chałka twarogowa z kruszonką świetnie smakuje z dodatkiem kawy, herbaty, a także kakao. Przepis na chałkę z serem jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mleko, drożdże świeże, masło, cukier, mąka pszenna, jajka, ser twarogowy półtłusty oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić chałkę z serem? W ciepłym mleku wymieszaj drożdże, 50 g mąki, 10 g cukru, a następnie całość pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, szczyptę soli, 50 g rozpuszczonego masła, 40 g cukru, zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego. Misę z ciastem przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Twaróg wymieszaj z 20 gramami cukru. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 40 cm, następnie rozgnieć je, posmaruj serem i sklej, aby twaróg znalazł się wewnątrz wałka. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Z pozostałego cukru, masła oraz mąki zagnieć kruszonkę. W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki, a następnie całość posyp kruszonką. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem białka, które jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie, ponieważ jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości.
Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu chałka serowa to idealny deser na niedzielę. Smaczna chałka świetnie sprawdzi się jako słodkie drugie śniadanie z dodatkiem kakao. Ciasto drożdżowe można przygotować także z drożdży instant. Najlepsza chałka jest dobra do spożycia od razu po ostudzeniu.
Alergeny w chałce z serem
Lista alergenów dla chałki z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chałki z serem
Chałka z serem to doskonała propozycja na smaczny deser. Dodatek twarogu wzbogaca danie w białko.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.