Chałka z kruszonką Thermomix

Opublikowano: 08.03.2022 r., 19:26 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojona chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką z Thermomixa
Chałka z kruszonką Thermomix to pyszny wypiek, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do posiłku nie tylko dla dzieci. Idealnie smakuje z masłem i dżemem lub w wersji z wytrawnymi dodatkami.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 25 min
1626 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka krupczatka (30 g)
  • Cukier waniliowy - 20 g + 20 g (20 g)
  • Masło - 100 g + 25 g (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mleko 3,2% (150 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Sól (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, thermomix

Przepis na chałkę z kruszonką z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść mąką krupczatkę, 25 g masła, 20 g cukru waniliowego. Wymieszaj przez 10 sekund / obroty 4. Przełóż do innego naczynia i odstaw do lodówki.

W naczyniu Thermomixa umieść 1 jajko, dodaj 2 żółtka, 100 g masła, cukier, 20 g cukru waniliowego, drożdże oraz mleko. Całość podgrzewaj przez 4 minuty / 37 stopni / obroty 2.

Wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli i wyrabiaj Interwał / 3 minuty. Następnie zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części. Każdą część podziel na trzy, równe części i uformuj je w podłużny wałeczek. Z trzech kawałków ciasta zapleć warkocz. Powtórz czynność z drugą częścią ciasta.

Gotowe warkocze ułóż obok siebie na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Pozostałe jajko rozmieszaj i posmaruj nim wierzch wyrośniętego ciasta. Z góry posyp przygotowaną kruszonką.

Piecz przez około 20-25 minut, aż ładnie zbrązowieją.

Jak oceniasz przepis na chałkę z kruszonką z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat chałki z kruszonką z thermomixa

Chałka z kruszonką Thermomix to pyszny wypiek, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do posiłku nie tylko dla dzieci. W kuchni polskiej przygotowuje się ją na słodko, zaś w kuchni żydowskiej chałkę podaje się lekko słoną. Mianem chałki określa się puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne podane w formie zaplecionego warkocza. Dlatego też spotkać można ją pod nazwą plecionki.

Przepis na chałkę z kruszonką z Thermomixa warto rozpocząć od przygotowania kruszonki. Wystarczy wymieszać masło, cukier i mąkę w naczyniu Thermomixa. Następnie zagnieść w kulę i schować w lodówce. Ciasto na chałkę wykonasz z mąki, masła, cukru, jajek, żółtek, mleka i drożdży. Umieść w naczyniu Thermomixa umieść jajko, żółtka, masło, cukier, drożdże oraz mleko. Całość podgrzewaj, mieszając. Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty. Zostaw ciasto na 30 minut w naczyniu Thermomixa, by wyrosło. W tym czasie blachę do pieczenia wyłóż papierem. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na pół. Każdą połowę podziel na 3 części i uformuj z nich wałeczki. Teraz zapleć ciasto w warkocz. W taki sam sposób przygotuj drugą część ciasta. Dzięki temu otrzymasz dwie chałki. Ułóż warkocze na blasze i zostaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pozostałe jajko rozmieszaj i posmaruj wierzch chałek, po czym posyp je przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz przez 20-25 minut, aż ładnie zbrązowieją.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić chałkę z kruszonką w Thermomixie. Sam widzisz, że jest szybka w wykonaniu. Ta pyszna chałka będzie najlepsza nie tylko na śniadanie, ale również na kolację.

Ja bardzo często podaję tak wykonaną chałkę z masłem i konfiturą owocową lub wersji wytrawnej z szynką drobiową i warzywami. W obu tych wydaniach jest niezwykle dobra i smakuje całej rodzinie. Jeśli natomiast (jakimś cudem zapomniany) kawałek chałki się zeschnie, spokojnie można wykorzystać go do wykonania pulpetów mięsnych, warzywnych lub rybnych.

Alergeny w chałce z kruszonką z thermomixa

Lista alergenów dla chałki z kruszonką z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze chałki z kruszonką z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Pieczywo domowe, nawet w słodkiej wersji, to bardzo dobry dodatek do śniadań i kolacji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
325.25
1626.25
Białko (g)
10.14
50.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
41.56
207.82
Węglowodany przyswajalne (g)
41.20
205.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
13.38
66.92
Tłuszcze nasycone (g)
8.75
43.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.63
23.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.49
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.59
2.94
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
1.84
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.93
19.64
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
118.50
592.48
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
217.03
1085.17
Potas (mg)
133.11
665.54
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.72
213.58
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
130.90
654.51
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.14
115.71
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.36
16.82
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.23
6.15
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.58
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki z kruszonką z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałki z kruszonką z thermomixa

Koszt składników
28.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
30 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 30 g
Cukier waniliowy
20 g
20 g + 20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Masło
125 g
100 g + 25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
28.90