Chałka Thermomix

Opublikowano: 23.07.2022 r., 10:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża chałka na drewnianym blacie.
Chałka Thermomix
Chałka z Thermomixa doskonale smakuje z dodatkiem dżemu lub masła. Możesz ją podać również jako słodką przekąskę z dodatkiem herbaty lub kakao. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
557 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mleko 3,2% (150 ml)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Masło (75 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, ściereczka, thermomix

Przepis na chałkę thermomix krok po kroku

Do naczynia Thermomix wlej mleku, dodaj masło, cukier oraz drożdże.

Zawartość naczynia mieszaj 3 minuty/ 37°C/ obroty 3.

Następnie do naczynia dodaj mąkę, 2 jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 3 minuty/ interwał.

Ciasto wyciągnij i przełóż do miski, następnie przykryj ją ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i z każdej z nich zrób wałek.

Z wałków przygotuj warkocz i ułóż go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Chałkę w blaszce przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.

Po tym czasie wierzch chałki posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Po tym czasie chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na chałkę thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat chałki thermomix

Chałka Thermomix to doskonały pomysł na smaczny dodatek do śniadania. Smaczna chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu lub masła. Można ją podać z dodatkiem herbaty, kawy lub kakao. Chałka w kuchni posiada na prawdę wiele zastosowań. Sprawdzony przepis na chałkę z Thermomixu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mleko, drożdże świeże, cukier, masło, mąka pszenna, jajka oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić chałkę w Thermomixie? Do naczynia Thermomix wlej mleku, dodaj masło, cukier oraz drożdże. Zawartość naczynia mieszaj 3 minuty/ 37°C/ obroty 3. Następnie do naczynia dodaj mąkę, 2 jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 3 minuty/ interwał. Ciasto wyciągnij i przełóż do miski, następnie przykryj ją ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i z każdej z nich zrób wałek. Z wałków przygotuj warkocz i ułóż go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chałkę w blaszce przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie wierzch chałki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przed promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Podsumowując najlepsza chałka z Thermomixa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania. Smaczna i łatwa chałka jest dobra do spożycia po wystygnięciu. Jako dodatek do chałki warto podać ciepłe kakao lub herbatę.

Alergeny w chałce thermomix

Lista alergenów dla chałki Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chałki thermomix

na 100g gotowej potrawy

Chałka Thermomix to doskonała propozycja na smaczne wypieki dla całej rodziny. Chałka jest stanowi dobre źródło węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
301.27
557.35
Białko (g)
10.36
19.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
44.34
82.03
Węglowodany przyswajalne (g)
44.17
81.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
9.39
17.36
Tłuszcze nasycone (g)
6.22
11.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.17
5.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Tiamina (mg)
0.55
1.02
Ryboflawina (mg)
0.36
0.66
Niacyna (mg)
3.71
6.86
Foliany (µg (mcg))
100.19
185.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
33.44
61.87
Potas (mg)
127.80
236.43
Wapń (mg)
41.06
75.97
Fosfor (mg)
123.27
228.05
Magnez (mg)
23.62
43.71
Żelazo (mg)
3.26
6.04
Cynk (mg)
1.05
1.95
Miedź (mg)
0.12
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki thermomix 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałki thermomix

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
20.00