Chałka Thermomix
- Mleko 3,2% (150 ml)
- Drożdże świeże (20 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Masło (75 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na chałkę thermomix krok po kroku
Do naczynia Thermomix wlej mleku, dodaj masło, cukier oraz drożdże.
Zawartość naczynia mieszaj 3 minuty/ 37°C/ obroty 3.
Następnie do naczynia dodaj mąkę, 2 jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 3 minuty/ interwał.
Ciasto wyciągnij i przełóż do miski, następnie przykryj ją ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i z każdej z nich zrób wałek.
Z wałków przygotuj warkocz i ułóż go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Chałkę w blaszce przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.
Po tym czasie wierzch chałki posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
Po tym czasie chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat chałki thermomix
Chałka Thermomix to doskonały pomysł na smaczny dodatek do śniadania. Smaczna chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu lub masła. Można ją podać z dodatkiem herbaty, kawy lub kakao. Chałka w kuchni posiada na prawdę wiele zastosowań. Sprawdzony przepis na chałkę z Thermomixu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mleko, drożdże świeże, cukier, masło, mąka pszenna, jajka oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić chałkę w Thermomixie? Do naczynia Thermomix wlej mleku, dodaj masło, cukier oraz drożdże. Zawartość naczynia mieszaj 3 minuty/ 37°C/ obroty 3. Następnie do naczynia dodaj mąkę, 2 jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 3 minuty/ interwał. Ciasto wyciągnij i przełóż do miski, następnie przykryj ją ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i z każdej z nich zrób wałek. Z wałków przygotuj warkocz i ułóż go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chałkę w blaszce przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie wierzch chałki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przed promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Podsumowując najlepsza chałka z Thermomixa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania. Smaczna i łatwa chałka jest dobra do spożycia po wystygnięciu. Jako dodatek do chałki warto podać ciepłe kakao lub herbatę.
Alergeny w chałce thermomix
Lista alergenów dla chałki Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chałki thermomix
Chałka Thermomix to doskonała propozycja na smaczne wypieki dla całej rodziny. Chałka jest stanowi dobre źródło węglowodanów.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
-
mleko,
cukier,
masło,
mąka pszenna,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.