Chałka maślana

Opublikowano: 27.08.2021 r., 11:27 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża chałka maślana z kruszonką
Chałka maślana
Chałka maślana jest słodkim pieczywem drożdżowym, które jest zaplecione w warkocz. Domowa chałka maślana z kruszonką to świetny pomysł na pyszny dodatek do kawy.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
275 kcal
Kcal w porcji
83 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 500 g do ciasta i 100 g do kruszonki (600 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Masło - 100 g do ciasta i 50 g do kruszonki (150 g)
  • Cukier - 100 g do ciasta i 50 g do kruszonki (150 g)
  • Jajko - 1 do ciasta i 1 do posmarowania wierzchu (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na chałkę maślaną krok po kroku

Lekko podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże oraz 2 łyżki mąki i cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Gdy zaczyn podrośnie, wsyp do miski mąkę, dodaj zaczyn, cukier i jajko. Ciasto dokładnie zagnieć.

Następnie porcjami dodawaj masło i cały czas zagniataj, aby uzyskać jednolitą masę.

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.

Po tym czasie wyłóż na stolnicę i ponownie zagnieć.

Ciasto podziel na 3 części i uformuj wałki. Złącz je na górze i zapleć jak warkocz.

Zaplecioną chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Z pozostałej mąki, cukru, masła i opakowania cukru wanilinowego, zagnieć kruszonkę, rozcierając ze sobą składniki.

Roztrzep jajko.

Gdy chałka wyrośnie posmaruj ją jajkiem i posyp kruszonką.

Piecz w 180 C. przez 30-40 minut, aż chałka będzie złota.

Jak oceniasz przepis na chałkę maślaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat chałki maślanej

Chałka maślana to puszyste, drożdżowe ciasto, które zachwyca swoim wyjątkowym wyglądem i smakiem. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić chałkę maślaną oraz jak zrobić kruszonkę na chałkę, ponieważ najlepsza chałka to taka z kruszonką na wierzchu.

Przepis na chałkę maślaną składa się tylko z 7 głównych składników. Jest to mąka, suche lub świeże drożdże, mleko, masło, cukier, cukier wanilinowy (lub ekstrakt z wanilii) i jajko.

Chałkę robimy tak jak klasyczne ciasto drożdżowe, zaczynając od zaczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i mąki. Zwróć szczególną uwagę na mleko, aby nie było za ciepłe, ponieważ to zniszczy całe ciasto. Gorące mleko lub zbyt wysoka temperatura otoczenia, w trakcie wyrastania ciasta, zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Zaczyn z mleka z drożdżami przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy go razem z jajkami do miski z mąką i wyrabiamy. Możesz robić to ręcznie lub przy pomocy dobrego miksera z końcówkami do ciasta. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Następnie stopniowo dodajemy do ciasta miękkie masło i cały czas wyrabiamy. Po dodaniu całego masła przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie przechodzimy do zaplatania chałki. Ciasto przekładamy na stolnice oprószoną mąką i chwilkę zagniatamy ciasto. Możemy podzielić je na mniejsze części, jeśli chcesz uzyskać kilka mniejszych chałek lub zrobić jedną dużą z całego ciasta. Potem ciasto dzielimy jeszcze na 3 lub 4 części i formujemy wałeczki. Bierzemy wałki i złączamy na górze. W wałków zaplatamy chałkę w zwykły warkocz lub bardziej skomplikowany sposób zaplatania. Na koniec sklejamy ze sobą końcówki wałków. Gotową chałkę maślaną przekładamy na natłuszczoną blaszkę. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30-40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz przygotować kruszonkę i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Jeżeli nie chcesz posypywać chałki kruszonką, możesz pominąć ten krok, ale domowa chałka maślana z kruszonką jest naprawdę pyszna i warto ją przygotować. Kruszonkę robimy z miękkiego masła, cukru, mąki i cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii. Dłońmi rozcieramy masło z resztą składników, aby powstało sypkie ciasto w postaci grudek.

Na koniec chałkę smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy ją około 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż zrobi się złoto-brązowa. Po upieczeniu pozwalamy jej chwilę przestygnąć, a potem możemy zabierać się za jedzenie. Jak widzisz przepis na chałkę maślaną wymaga trochę pracy, ale gotowe ciasto jest tego warte.

Alergeny w chałce maślanej

Lista alergenów dla chałki maślanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chałki maślanej

na 100g gotowej potrawy

Chałka maślana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny ograniczyć jej spożycie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kcal)
332.24
275.76
Białko (g)
8.88
7.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany (g)
48.58
40.32
Węglowodany przyswajalne (g)
48.38
40.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz (g)
11.84
9.83
Tłuszcze nasycone (g)
8.06
6.69
Tłuszcze nienasycone (g)
3.79
3.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Tiamina (mg)
0.52
0.43
Ryboflawina (mg)
0.31
0.26
Niacyna (mg)
3.50
2.91
Foliany (µg (mcg))
94.01
78.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód (mg)
22.52
18.69
Potas (mg)
117.02
97.13
Wapń (mg)
37.97
31.51
Fosfor (mg)
105.21
87.32
Magnez (mg)
21.58
17.91
Żelazo (mg)
2.93
2.43
Cynk (mg)
0.95
0.79
Miedź (mg)
0.11
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki maślanej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałki maślanej

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
600 g
500 g do ciasta i 100 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
150 g
100 g do ciasta i 50 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
150 g
100 g do ciasta i 50 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
2 szt.
1 do ciasta i 1 do posmarowania wierzchu
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
20.00