Chakalaka

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chakalaka podana w miseczce stojącej na drewnianym blacie.
Chakalaka
Chakalaka to danie kuchni afrykańskiej, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa. Można je podać także jako danie jarskie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną potrawę.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
248 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Marchewka 3 duże sztuki (500 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Groszek konserwowy (250 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Pomidory w puszce 1 mała puszka (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, tymianek, oregano, czosnek, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na chakalaka krok po kroku

Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, podsmaż czosnek.

Dodaj marchew i podsmaż przez 4-5 minut.

Dodaj paprykę i pomidory z puszki, dopraw całość solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.

Podduś przez 5-6 minut.

Dodaj groszek.

Zetrzyj imbir na tarce i dodaj do warzyw.

Dodaj suszone pomidory i wymieszaj.

Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na chakalaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat chakalaka

Chakalaka to bardzo dobry pomysł na pyszne danie warzywne, które podać można jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu z dodatkiem mięsa. Potrawa przygotowywana jest na bazie marchewki. Danie jest dość ostro przyprawione i doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Przepis na chakalakę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: marchewka, cebula, papryka czerwona, groszek konserwowy, pomidory w puszce, imbir, oregano, olej rzepakowy, tymianek, pomidory suszone z chilli, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić chakalakę? Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, podsmaż czosnek. Dodaj marchew i podsmaż przez 4-5 minut. Dodaj paprykę i pomidory z puszki, dopraw całość solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Podduś przez 5-6 minut. Dodaj groszek. Zetrzyj imbir na tarce i dodaj do warzyw. Dodaj suszone pomidory i wymieszaj. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa.

Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Podsumowując pyszny, delikatnie pikantny gulasz warzywny to afrykańskie danie doskonałe na obiad w upalne letnie dni. Prosty przepis przygotujesz z ogólnodostępnych składników. Przysmak warzywny to lekko pikantne danie. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Potrawę można wzbogacić także dodatkiem innych warzyw.

Alergeny w chakalaka

Lista alergenów dla chakalaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chakalaka

Wartości odżywcze chakalaka

na 100g gotowej potrawy

Chakalaka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Jest ono nisko kaloryczne i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
90.30
248.33
Białko (g)
1.40
3.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
7.93
21.82
Węglowodany przyswajalne (g)
5.86
16.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.07
5.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
6.29
17.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
1.49
Tłuszcze nienasycone (g)
5.75
15.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.02
11.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
4.77
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
278.06
764.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.14
60.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.83
2.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.18
58.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2804.45
7712.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
105.45
290.00
Potas (mg)
229.76
631.83
Wapń (mg)
24.15
66.42
Fosfor (mg)
33.21
91.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.42
36.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.83
Cynk (mg)
0.29
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chakalaka 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chakalaka

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
500 g
3 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 mała puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koszt składników
21.80