Chaczapuri z mięsem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Sól - 1 płaska łyżka (7 g)
- Drożdże suche - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na chaczapuri z mięsem krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, drożdże i olej. Dodaj ok. 1-1,5 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i ręcznie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
Kiedy ciasto będzie wyrastać, drobno posiekaj cebulę i czosnek i wymieszaj z mięsem. Dodaj przyprawy.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozpłaszcz na stolnicy podsypanej mąką. Na każdy placek nałóż farsz, złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Moussaka
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Cottage pie
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Lasagne z cukinii
-
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat chaczapuri z mięsem
Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany jest z różnymi dodatkami, na przykład z serem lub z mięsem mielonym. Tradycyjnie znajduje się w nim również jajko i duża ilość masła. Jest bardzo sycący, a dzięki dodatkowi wielu aromatycznych przypraw również pyszne i wyraziste w smaku. Mimo że gruzińskie chaczapuri z mięsem mogłoby wydawać się skomplikowane do samodzielnego przygotowania, z naszym przepisem będzie to łatwiejsze, niż myślisz. Chaczapuri to świetny pomysł na niecodzienny, oryginalny obiad lub kolację, może sprawdzić się również jako danie na imprezę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chaczapuri z mięsem, które wyjdzie dobre, a wręcz idealne, koniecznie czytaj dalej. Do przygotowania chaczapuri potrzebne Ci będą drożdże świeże lub suszone, mąka pszenna, cukier, sól, olej rzepakowy, mielone mięso, cebula, czosnek oraz przyprawy. Przygotowania najlepiej zacząć od ciasta, ponieważ najbardziej czasochłonnym elementem przepisu jest oczekiwanie na jego wyrośnięcie. Powinno ono wyrastać około 30 minut, dlatego ten czas najlepiej wykorzystać na przygotowanie farszu. Chaczapuri możesz zarówno upiec, jak i usmażyć na patelni, jednak polecamy pierwszą opcję, ze względu na to, że będzie ono mniej kaloryczne i bardziej chrupiące. Jeśli chcesz poznać szczegółowy przepis na chaczapuri z mięsem i dowiedzieć się jak przygotować to pyszne danie krok po kroku koniecznie czytaj dalej.
Alergeny w chaczapuri z mięsem
Lista alergenów dla Chaczapuri z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze chaczapuri z mięsem
Chaczapuri jest daniem dość ciężkostrawnym i u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi w dużych ilościach może nasilać dolegliwości.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.