Chaczapuri z jajkiem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Drożdże świeże (25 g)
- Sól (5 g)
- Cukier (5 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Ser żółty (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser twarogowy tłusty (250 g)
- Ser Mozzarella (50 g)
- Ser Feta (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 4 łyżki (50 g)
- Miód - 1 łyżka (15 g)
Przepis na chaczapuri z jajkiem krok po kroku
Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podrośnie, dodaj pozostałą mąkę, 150 ml wody, sól i oliwę.
Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotuj farsz: w drugiej misce wymieszaj rozgnieciony twaróg ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz sól i pieprz do smaku.
Fetę pokrusz, a mozzarellę zetrzyj na tarce. Dodaj do farszu i dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część delikatnie rozwałkuj. Uformuj w łódeczki, zawijając lekko brzegi do środka.
Zetrzyj żółty ser na tarce i posyp dno "łódeczek". Na wierzchu ułóż grubą warstwę przygotowanego farszu.
Chaczapuri piecz przez ok. 15 minut w 180 st. C.
Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika. Wbij na każde chaczapuri jajko.
Piecz jeszcze 5-10 minut, tak by żółtko było jeszcze płynne.
Podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat chaczapuri z jajkiem
Chaczapuri z jajkiem to danie kuchni gruzińskiej, które świetnie sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Najlepsze jest zaraz po upieczeniu, ale spokojnie może być również daniem na zimno.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chaczapuri z jajkiem to już prezentuje nasz sprawdzony przepis. Pierwszym krokiem jest wykonanie ciasta. Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie, dodaj pozostałą mąkę, 150 ml wody, sól i oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj farsz: w drugiej misce wymieszaj rozgnieciony twaróg ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz sól i pieprz do smaku. Fetę pokrusz, a mozzarellę zetrzyj na tarce. Dodaj do farszu i dokładnie wymieszaj. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część delikatnie rozwałkuj. Uformuj w łódeczki, zawijając lekko brzegi do środka. Zetrzyj żółty ser na tarce i posyp dno "łódeczek". Na wierzchu ułóż grubą warstwę przygotowanego farszu. Chaczapuri piecz przez ok. 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika. Wbij na każde chaczapuri jajko. Piecz jeszcze 5-10 minut, tak by żółtko było jeszcze płynne. Podawaj na ciepło.
Jeśli chcesz, by brzegi ciasta były błyszczące, posmaruj je przed pieczeniem białkiem jaja.
Istotą Chaczapuri jest to, by żółtko pozostało płynne, ponieważ to danie je się w taki sposób, że odrywane kawałki bułki maczamy w płynnym żółtku.
Tradycyjne chaczapuri adżarskie to sycące danie z serem i jajkiem, które jest tak pyszne, że stanowi podstawowe danie w gruzińskich restauracjach. Kształt tego dania nie jest przypadkowy. Odnosi się on do położenia Gruzji nad Morzem Czarnym, dlatego też ten gruziński placek ma kształt rybackiej łodzi. Jajko, a szczególnie żółtko ma symbolizować słońce, a ser- fale obmywające brzeg. Prawie każdy region Gruzji ma swój indywidualny przepis na Chaczapuri.
Co ważne, Chaczapuri, to danie, które według Gruzinów jest zwierciadłem duszy i nastrój kucharza ma wpływ na efekt dania. Dlatego mam nadzieję, że nasz przepis na Chaczapuri z jajkiem wykonacie z uśmiechem i ten pomysł na danie przyprawi Was o prawdziwą radość.
Alergeny w chaczapuri z jajkiem
Lista alergenów dla chaczapuri z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser żółty
- Ser twarogowy tłusty
- Ser Mozzarella
- Ser Feta
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chaczapuri z jajkiem
Dania bogate w węglowodany, białko i tłuszcze to idealne rozwiązanie na śniadanie, które ma nadać energii na cały dzień.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.