Chaczapuri Thermomix
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
- Drożdże świeże (10 g)
- Mąka pszenna typ 550 (220 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Ser Feta (100 g)
Przepis na chaczapuri z thermomixu krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść 150 g wody, drożdże i cukier. Wszystko razem podgrzej przez 3 minuty / 37 stopni / obroty 2.
Zostaw rozczyn w naczyniu Thermomixa na 15 minut, aż zacznie pracować.
Dodaj mąkę, sól i oliwę. Wyrób ciasto przez 3 minuty / Interwał.
Przełóż ciasto do innego naczynia i zostaw pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie umyj i osusz Thermomixa.
Włóż do naczynia Thermomixa oba rodzaje serów i wymieszaj 10 sekund / obroty 4.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą delikatnie rozwałkowujemy na kształt owalu. Brzegi ciasta kilkukrotnie zwijamy do środka, tworząc łódeczkę.
Masą serową wykładamy dno łódeczek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Następnie do każdej z łódeczek wbijamy po jednym jajku i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut, aż białko się zetnie.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat chaczapuri z thermomixu
Chaczapuri Thermomix to danie kuchni gruzińskiej, które świetnie sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Najlepsze jest zaraz po upieczeniu, ale spokojnie może być również daniem na zimno.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić Chaczapuri w Thermomixie to już prezentuje nasz sprawdzony przepis. Pierwszym krokiem jest wykonanie ciasta. Zaczynamy od zaczynu z drożdży, cukru i wody. Należy podgrzać go przez 3 minuty w 37 stopniach, a następnie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych składników ciasta, czyli mąki, oliwy i soli. Ciasto wyrabiaj przez 3 minuty, po czym przełóż do innego naczynia do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie umyj i dokładnie osusz naczynie Thermomix. Chaczapuri są pyszne w smaku, bo przygotowuje się je z serem i jajkiem. Dlatego kolejnym krokiem jest wymieszanie mozzarelli i sera feta. Gdy to mamy już gotowe wracamy do ciasta i dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na owalny kształt. Aby farsz nie uciekł nam podczas pieczenia należy brzegi kilkukrotnie zwinąć do środka tworząc łódkę o wrzecionowatym kształcie. Środek wypełniamy serami i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Następnie do każdej łódeczki wbijamy po jednym jajku i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut, aż białko się zetnie. Jeśli chcesz, by brzegi ciasta były błyszczące, posmaruj je przed pieczeniem białkiem jaja.
Istotą Chaczapuri jest to, by żółtko pozostało płynne, ponieważ to danie je się w taki sposób, że odrywane kawałki bułki maczamy w płynnym żółtku.
Chaczapuri, to danie, które według Gruzinów jest zwierciadłem duszy i nastrój ma wpływ na efekt dania. Dlatego mam nadzieję, że nasz przepis na Chaczapuri z Thermomixa wykonacie z uśmiechem.
Kształt tego dania nie jest przypadkowy. Odnosi się on do położenia Gruzji nad Morzem Czarnym, stąd też kształt rybackiej łodzi. Jajko, a szczególnie żółtko ma symbolizować słońce, a ser- fale obmywające brzeg. Prawie każdy region Gruzji ma swój indywidualny przepis na Chaczapuri.
Nie czekaj i już dziś udaj się w kulinarną podróż.
Alergeny w chaczapuri z thermomixu
Lista alergenów dla chaczapuri z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Ser Feta
Wartości odżywcze chaczapuri z thermomixu
Jajka są bardzo zdrowym produktem spożywczym. Pomimo wielu mitów powinny często gościć na naszym stole.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.