Chaczapuri megruli
Opublikowano: 16.01.2023 r.
Mąka pszenna typ 500, świeże drożdże, jogurt bałkański i ser owczy bundz to kluczowe składniki chaczapuri megruli. Ten pochodzący z Gruzji przysmak to coś więcej niż zwykły placek - jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, a jego serowy farsz sprawia, że trudno się mu oprzeć. Przygotowanie chaczapuri megruli to prawdziwa uczta dla smakoszy!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Drożdże świeże - 7 g
- Jogurt bałkański - 35 g (1,5 łyżki)
- Cukier - 3 g (pół łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2,5 łyżki)
- Ser owczy - 250 g (bundz)
- Masło - 30 g (1,5 łyżki)
- Mleko 2% - 25 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Zagrzej mleko (ciepłe, nie gorące).
- Drożdże skrusz do miski i wymieszaj z cukrem.
- Gdy staną się płynne dodaj mleko i wymieszaj. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce (przykryj ściereczką).
- Przesiej mąkę do dużej miski.
- Wlej olej, jogurt, wsyp szczyptę soli i zaczyn.
- Zagrzej wodę - około 75 ml (ciepła, nie gorąca).
- Do ciasta wlewaj stopniowo wodę (ilość wody zależy od tego, jak chłonna jest mąka). Zagniataj ciasto.
- Jak ciasto będzie jednolite umieść je w misce (na dno wsyp trochę mąki). Przykryj miskę ścierką i pozostaw na 60 minut, by wyrosło (w ciepłe miejsce).
- Po tym czasie wyrób krótko ciasto i podziel je na 4 równe części.
- Każdy kawałek rozwałkuj na grubość około 1,5 cm (ma być okrągły kształt).
- Na środek okręgu włóż 1/4 części sera startego na tarce na dużych oczkach.
- Brzegi zlep ze sobą (powstaje sakiewka).
- Sakiewkę spłaszcz dłonią.
- Rozwałkuj sakiewkę na placek o grubości około 2 cm.
- Rozgrzej patelnię.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na patelnię bez tłuszczu wyłóż placki i smaż kilka minut do uzyskania chrupiącej skorupki.
- Placki ułóż na blaszce i piecz przez 15 minut.
- Po upieczeniu posmaruj placki roztopionym masłem z wierzchu i podawaj.
Komentarz dietetyka
Przepis dostarcza wszystkie makroskładniki. Jest dosyć wysokokaloryczny. Ser zrobiony jest z mleka owczego, który jest odżywczy i wartościowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości