Chaczapuri adżarskie
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Drożdże świeże - około pół kostki (60 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Ser Feta (150 g)
- Mascarpone (100 g)
- Ser żółty (200 g)
- Jajko (6 szt.)
Przepis na chaczapuri adżarskie krok po kroku
W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.
Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól.
Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Zetrzyj ser żółty na tarce.
Pokrusz fetę.
Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko.
Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone.
Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi.
Umieść je na blasze, wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.
Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.
Więcej informacji na temat chaczapuri adżarskiego
Chaczapuri adżarskie to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Można je podać jako śniadanie lub obiad dla całej rodziny. Tradycyjne chaczapuri przygotowuje się z dodatkiem sera i jajek. Przepis na chaczapuri adżarskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia posiłku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jajka, ser żółty, mascarpone, feta, sól, pieprz, szczypior.
Jak zrobić chaczapuri adżarskie? Przygotuj zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Zetrzyj ser żółty na tarce. Pokrusz fetę. Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko. Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone. Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi. Chaczapuri ma mieć kształt łezki. Umieść je na blasze, wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.
Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne danie gruzińskie można podać na obiad lub śniadanie. Faszerowane smaczne ciasto przygotować można także z innymi dodatkami. To, jaki ser wybrać zależy od twoich preferencji smakowych. Można użyć także sera pleśniowego lub koziego. Drożdżowe ciasto z jajkiem to domowe danie.
Alergeny w chaczapuri adżarskim
Lista alergenów dla chaczapuri adżarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser Feta
- mascarpone
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chaczapuri adżarskiego
Chaczapuri adżarskie to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(425g)
Węglowodany
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy
(425g)
Składniki mineralne
(425g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.