Ceviche z łososia
- Łosoś filet (200 g)
- Awokado - 0,5 sztuki (70 g)
- Mango - 2 łyżki (50 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Cebula dymka (10 g)
- Sok pomarańczowy 100% - 1 łyżka (125 ml)
Przepis na ceviche z łososia krok po kroku
Umytego i osuszonego łososia obierz ze skóry i usuń ości.
Pokrój łososia w kostkę około 1 cm x 1 cm.
Łososia wymieszaj z 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, odrobiną posiekanego chilli, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżkami posiekanej cebuli dymki oraz sokiem z pomarańczy (ryba musi być przykryta w całości, więc jeśli trzeba, dodaj więcej soku).
Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie odcedź rybę z nadmiaru soku.
Do ryby dodaj pokrojone w kostkę mango oraz awokado (podobna wielkość jak w przypadku ryby), a także wlej oliwę.
Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli trzeba.
Podawaj od razu.
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Prosta sałatka z łososiem wędzonym
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Sałatka z krewetkami i awokado
-
Sałatka z komosą ryżową
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z mango i awokado
-
Sałatka z awokado i tuńczykiem
-
Sałatka z awokado i mozzarellą
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Sałatka z awokado na śniadanie
-
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Keto sałatka jarzynowa
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
-
Sałatki z awokado
Więcej informacji na temat ceviche z łososia
Zobacz, jak zrobić ceviche z łososia z mango oraz awokado – pyszną, domową przekąskę na zimno, która jest bardzo odżywcza i łatwa do przygotowania. Ceviche z łososia jest daniem, które nadaje się świetnie jako przystawka na przyjęciu, ale także na zwykłą kolację. Ten sprawdzony przepis ma znakomity smak. Połączenie łososia z owocami i aromatycznymi przyprawami sprawi, że nie zapomnisz tego dania przez długi czas. Ta przekąska najlepsza jest w połączeniu z pieczywem. Przepis na ceviche z łososia to bardzo dobry pomysł na nudę w kuchni.
Ceviche z łososia to potrawa, która pochodzi z kuchni peruwiańskiej. Spokojnie nada się jako przystawka czy przekąska. Jest to sałatka z surową rybą, która jest zamarynowana w soku cytrusowym (najczęściej w soku z limonki lub cytryny, ale także równie pysznym pomysłem na marynatę jest sok z pomarańczy) oraz w przyprawach takich jak sól, pieprz, świeża kolendra, cebula dymka czy świeża papryczka chilli. Sprawdzony przepis na ceviche z łososia polega na marynowaniu ryby w takiej mieszance przez minimum 30 minut. Dzięki temu przeniknie ona smakiem marynaty. Do ryby dodaje się różne dodatki. Jak zrobisz ceviche z łososia, podawaj go od razu po przyrządzeniu (jest wtedy najlepsze).
W przepisie na ceviche z łososia najważniejszy jest wybór ryby. Najlepsze do tego sprawdzonego przepisu jest użycie łososia, który jest jak najświeższy. Jak zrobić ceviche z łososia? Obierz go ze skóry i usuń ości, a następnie pokrój rybę. Powinna być pokrojona w kostkę (nie za małą i nie za dużą). Rybę wymieszaj z przyprawami oraz zalej sokiem z cytryny. Odstaw do zamarynowania. Następnie odlej nadmiar soku, dodaj do ryby pokrojone awokado oraz mango i wymieszaj wszystko razem z oliwą. Domowe ceviche z łososia jest już gotowe. Tę przystawkę warto podawać z tostowanym pieczywem, które znakomicie podkreśli smak.
Taki pomysł na danie jest świetny w zdrowej diecie. Pyszne, domowe ceviche z łososia zawiera w sobie przede wszystkim zdrowe kwasy tłuszczowe, które świetnie działają na organizm. Łosoś oraz awokado są tymi produktami, których nie powinniśmy sobie odmawiać. Osoby, które muszą zrezygnować ze spożycia surowej ryby to kobiety w ciąży oraz dzieci poniżej 3. roku życia. Istnieje ryzyko zakażenia pasożytami, a te osoby są na nie szczególnie narażone. Przepis na ceviche z łososia zawiera mango, a ten owoc jest źródłem zeaksantyny i luteiny. Składniki te wpływają na prawidłowe funkcjonowanie oczu, zmniejszając ryzyko wystąpienia zaćmy i innych problemów dotyczących narządu wzroku.
Alergeny w ceviche z łososia
Lista alergenów dla ceviche z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Wartości odżywcze ceviche z łososia
Potrawa ta jest bardzo zdrowa i bogata w wartości odżywcze. Jest dobra w diecie o niskiej zawartości węglowodanów.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.