Cepeliny litewskie
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Cebula - 2 cebule (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
- Boczek surowy (20 g)
Przepis na cepeliny litewskie krok po kroku
Cebulę (1szt) pokój na drobną kostkę.
Do mięsa mielonego dodaje pokrojoną cebulę, jajko (1szt), bułkę tartą oraz sól i pieprz. Farsz wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce na małych oczkach. To samo zrób z drugą cebulą.
Starte ziemniaki odcedź za pomocą gazy. Pozostałą skrobie po odcedzeniu dodaj do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe jajko oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Z masy ziemniaczanej uformuj kulkę, rozgnieć ją i dodaj farsz mięsny. Zwiń dokładnie. Czynność powtórz do momentu wykorzystania wszystkich składników.
Cepeliny gotujemy w garnku około 40 minut.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na skwarki.
Ugotowane cepeliny podawaj ze skwarkami.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat cepelinów litewskich
Tradycyjne cepeliny litewskie to dobry pomysł na domowy posiłek. Jest on czasochłonny w przygotowaniu, ale ich smak całkowicie Wam to wynagrodzi. Kartacze są pyszne, dzięki składnikom, które są do nich dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Prawdziwe cepeliny litewskie z mięsem mielonym oraz dodatkiem skwarek lub kwaśnej śmietany zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Mięso mielone możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić cepeliny litewskie? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę (1szt) w drobną kostkę. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną cebulkę, jajko (1szt), bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy do ich połączenia. Kolejnym krokiem jest starcie ziemniaków na drobnych oczkach na tarce, natomiast jeśli mamy możliwość możemy do tego użyć robota kuchennego. Do masy ziemniaczanej dodajemy także pozostałą startą cebulę, a następnie odcedzamy ją z wody za pomocą gazy. Pozostałą skrobie z powrotem dodajemy do masy ziemniaczanej. Ponadto dodajemy pozostałe jajko i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie formujemy kulki, rozgniatamy je i układamy farsz mięsny. Dokładnie zwijamy. Cepeliny gotujemy w wodzie około 40 minut. Pozostały boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na skwarki. Podajemy razem z ugotowanymi cepelinami.
Przepis na litewskie cepeliny jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ziemniaków, które posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Przede wszystkim są doskonałym źródłem energii, witamin, składników odżywczych oraz białka. Obfitują głównie potas, który korzystanie wpływa na nasze ciśnienie krwi, a także możemy w nich znaleźć magnez czy wapń. Ponadto ziemniaki mają szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ poprawiają wygląd naszej cery. Dodatkowo dieta ziemniaczana zalecana jest przy chorobach nerek, a kisiele z mąki ziemniaczanej osłaniają błonę śluzową żołądku podczas zatrucia pokarmowego.
Pomysł na tradycyjne cepeliny litewskie z dodatkiem skwarek idealnie komponują w takim wydaniu, a co ważne są bardzo apetyczne. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Jest również inna metoda przygotowania potrawy czyli cepeliny z gotowanych ziemniaków. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.
Alergeny w cepelinach litewskich
Lista alergenów dla cepelinów litewskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze cepelinów litewskich
Cepeliny są potrawą kaloryczną oraz z wysokim indeksem glikemicznym dlatego można je spożywać, ale z umiarem.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.