Cepeliny litewskie

Opublikowano: 05.11.2021 r., 7:52 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cepeliny litewskie na talerzu
Cepeliny litewskie
Cepeliny to tradycyjne pierogi kuchni litewskiej. Są czasochłonne w wykonaniu, ale ich smak całkowicie Wam to wynagrodzi. Podajemy je z skwarkami lub kwaśną śmietaną.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
246 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
97
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Cebula 2 cebule (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Bułka tarta 4 łyżki (40 g)
  • Boczek surowy (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, forma do tarty 24 cm, patelnia

Przepis na cepeliny litewskie krok po kroku

Cebulę (1szt) pokój na drobną kostkę.

Do mięsa mielonego dodaje pokrojoną cebulę, jajko (1szt), bułkę tartą oraz sól i pieprz. Farsz wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce na małych oczkach. To samo zrób z drugą cebulą.

Starte ziemniaki odcedź za pomocą gazy. Pozostałą skrobie po odcedzeniu dodaj do ziemniaków.

Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe jajko oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Z masy ziemniaczanej uformuj kulkę, rozgnieć ją i dodaj farsz mięsny. Zwiń dokładnie. Czynność powtórz do momentu wykorzystania wszystkich składników.

Cepeliny gotujemy w garnku około 40 minut.

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na skwarki.

Ugotowane cepeliny podawaj ze skwarkami.

Jak oceniasz przepis na cepeliny litewskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat cepelinów litewskich

Tradycyjne cepeliny litewskie to dobry pomysł na domowy posiłek. Jest on czasochłonny w przygotowaniu, ale ich smak całkowicie Wam to wynagrodzi. Kartacze są pyszne, dzięki składnikom, które są do nich dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Prawdziwe cepeliny litewskie z mięsem mielonym oraz dodatkiem skwarek lub kwaśnej śmietany zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Mięso mielone możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić cepeliny litewskie? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę (1szt) w drobną kostkę. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną cebulkę, jajko (1szt), bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy do ich połączenia. Kolejnym krokiem jest starcie ziemniaków na drobnych oczkach na tarce, natomiast jeśli mamy możliwość możemy do tego użyć robota kuchennego. Do masy ziemniaczanej dodajemy także pozostałą startą cebulę, a następnie odcedzamy ją z wody za pomocą gazy. Pozostałą skrobie z powrotem dodajemy do masy ziemniaczanej. Ponadto dodajemy pozostałe jajko i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie formujemy kulki, rozgniatamy je i układamy farsz mięsny. Dokładnie zwijamy. Cepeliny gotujemy w wodzie około 40 minut. Pozostały boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na skwarki. Podajemy razem z ugotowanymi cepelinami.

Przepis na litewskie cepeliny jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ziemniaków, które posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Przede wszystkim są doskonałym źródłem energii, witamin, składników odżywczych oraz białka. Obfitują głównie potas, który korzystanie wpływa na nasze ciśnienie krwi, a także możemy w nich znaleźć magnez czy wapń. Ponadto ziemniaki mają szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ poprawiają wygląd naszej cery. Dodatkowo dieta ziemniaczana zalecana jest przy chorobach nerek, a kisiele z mąki ziemniaczanej osłaniają błonę śluzową żołądku podczas zatrucia pokarmowego.

Pomysł na tradycyjne cepeliny litewskie z dodatkiem skwarek idealnie komponują w takim wydaniu, a co ważne są bardzo apetyczne. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Jest również inna metoda przygotowania potrawy czyli cepeliny z gotowanych ziemniaków. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Alergeny w cepelinach litewskich

Lista alergenów dla cepelinów litewskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze cepelinów litewskich

na 100g gotowej potrawy

Cepeliny są potrawą kaloryczną oraz z wysokim indeksem glikemicznym dlatego można je spożywać, ale z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
136.84
246.31
Białko (g)
6.90
12.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
11.94
21.49
Węglowodany przyswajalne (g)
10.54
18.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
2.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
6.80
12.23
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
5.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.68
6.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.93
5.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
1.35
Cholesterol (mg)
41.84
75.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
10.06
18.12
Witamina B6 (mg)
0.29
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.45
Witamina C (mg)
11.51
20.72
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.22
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.06
18.12
Tiamina (mg)
0.27
0.48
Ryboflawina (mg)
0.12
0.22
Niacyna (mg)
1.93
3.47
Foliany (µg (mcg))
16.44
29.60
Beta karoten (µg (mcg))
2.51
4.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
50.65
91.17
Potas (mg)
334.09
601.35
Wapń (mg)
19.89
35.81
Fosfor (mg)
97.33
175.19
Magnez (mg)
20.21
36.39
Żelazo (mg)
0.90
1.62
Cynk (mg)
0.89
1.59
Miedź (mg)
0.09
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny cepelinów litewskich 97
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cepelinów litewskich

Koszt składników
35.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Boczek surowy
20 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 g
Koszt składników
35.80