Cebula marynowana
- Cebula czerwona - 4 duże sztuki (400 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
Przepis na cebulę marynowaną krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
Jeśli cebula ma dużo błonek między warstwami namocz ją w bardzo zimnej wodzie przez 5 minut i je usuń. Jeśli nie to przełóż od razu krążki do słoika.
W garnku zagotuj 300 ml (1,25 szklanki) wody z cukrem i 0,5 łyżeczki soli. Do gotującej się wody dodaj łyżkę octu, zagotuj i natychmiast zalej cebulę.
Słoik zamknij i pozostaw do ochłodzenia.
Słoik z cebulą przestaw w chłodne miejsce na 14 dni.
Więcej informacji na temat cebuli marynowanej
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane w occie produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.
Cebula marynowana to jedna z propozycji na marynowane warzywa. Stanowi ona wyśmienity dodatek do szaszłyków, kebabów, sałatek, burgerów, pizzy, kanapek, tacos, śledzi czy innych ryb. Do słoików może być przygotowana zarówno cebula biała jak i czerwona cebula. Możesz także zamarynować cebulę czosnkową, szalotkę czy cebulę cukrową. Wszystko zależy od Twoich preferencji, której smak bardziej preferujesz. Przepis ten możesz wykonać nie tylko na zimę jesienią ale sprawdzi się cały rok. Zalewa do cebulki marynowanej jest taka sama jak do wszystkich innych marynowanych warzyw. Dzięki temu jednorazowo możesz przygotować wiele różnych przetworów. Do zalewy możesz dodać dodatkowe przyprawy, takie jak curry, ziarna gorczycy, ziarna pieprzu czy jakiekolwiek, które lubisz. Przepis na cebulę marynowaną jest równie łatwy jak przepisy na inne przetwory marynowane, wykonasz go w tym samym czasie kiedy przygotowywać będziesz, na przykład ogórki.
Cebula konserwowa jest fajny i oryginalnym dodatkiem do wielu dań. Możesz eksperymentować i dodawać ją do różnych potraw aby sprawdzić jakie połączenie jest Twoim ulubionym.
Alergeny w cebuli marynowanej
Lista alergenów dla cebuli marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cebulę marynowaną
Wartości odżywcze cebuli marynowanej
Cebula marynowana to kolejny z pysznych przepisów na wyjątkowe warzywa marynowane. Jednak ze względu na zawartość octu i cukru w marynacie cebula nie powinna być spożywana często.
Energia i białka
(900g)
Węglowodany
(900g)
Tłuszcze
(900g)
Witaminy
(900g)
Składniki mineralne
(900g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.