Przepis na cebulę marynowaną krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ocet spirytusowy, sól niejodowana
To będzie niezbędne
garnek, miska, słoik 800 ml

Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.

Jeśli cebula ma dużo błonek między warstwami namocz ją w bardzo zimnej wodzie przez 5 minut i je usuń. Jeśli nie to przełóż od razu krążki do słoika.

W garnku zagotuj 300 ml (1,25 szklanki) wody z cukrem i 0,5 soli. Do gotującej się wody dodaj ocet, zagotuj i natychmiast zalej cebulę.

Słoik zamknij i pozostaw do ochłodzenia.

Słoik z cebulą przestaw w chłodne miejsce na 14 dni.

Cebula marynowana w słoikach, obok sztućce, natka pietruszki i kawałki cebuli.
Cebula marynowana
Koszt przygotowania dania
2.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
909 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
60

Cebula marynowana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cebuli marynowanej

Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane w occie produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Cebula marynowana to jedna z propozycji na marynowane warzywa. Stanowi ona wyśmienity dodatek do szaszłyków, kebabów, sałatek, burgerów, pizzy, kanapek, tacos, śledzi czy innych ryb. Do słoików może być przygotowana zarówno cebula biała jak i czerwona cebula. Możesz także zamarynować cebulę czosnkową, szalotkę czy cebulę cukrową. Wszystko zależy od Twoich preferencji, której smak bardziej preferujesz. Przepis ten możesz wykonać nie tylko na zimę jesienią ale sprawdzi się cały rok. Zalewa do cebulki marynowanej jest taka sama jak do wszystkich innych marynowanych warzyw. Dzięki temu jednorazowo możesz przygotować wiele różnych przetworów. Do zalewy możesz dodać dodatkowe przyprawy, takie jak curry, ziarna gorczycy, ziarna pieprzu czy jakiekolwiek, które lubisz. Przepis na cebulę marynowaną jest równie łatwy jak przepisy na inne przetwory marynowane, wykonasz go w tym samym czasie kiedy przygotowywać będziesz, na przykład ogórki.

Cebula konserwowa jest fajny i oryginalnym dodatkiem do wielu dań. Możesz eksperymentować i dodawać ją do różnych potraw aby sprawdzić jakie połączenie jest Twoim ulubionym.

Wartości odżywcze cebuli marynowanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(900g)
Energia (kalorie)
101.00 kcal
909.00 kcal
Białko
0.54 g
4.90 g

Węglowodany w cebuli marynowanej

Na 100g
Na porcję
(900g)
Węglowodany
25.33 g
227.95 g
Węglowodany przyswajalne
24.21 g
217.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
10.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(900g)
Tłuszcz
0.06 g
0.58 g
Tłuszcze nasycone
0.06 g
0.58 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na cebulę marynowaną

Na 100g
Na porcję
(900g)
Witamina C
3.28 mg
29.52 mg

Składniki mineralne w przepisie na cebulę marynowaną

Na 100g
Na porcję
(900g)
Sód
0.20 mg
1.80 mg
Wapń
11.40 mg
102.60 mg
Żelazo
0.01 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cebuli marynowanej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cebuli marynowanej

Lista alergenów dla cebuli marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cebulę marynowaną

Cena przygotowania cebuli marynowanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula czerwona
400 g
4 duże sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 400 g
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
4.50
Jak oceniasz przepis na cebulę marynowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób