Cebula marynowana
Opublikowano: 26.08.2021 r.
Czerwona cebula i cukier to główne składniki tego prostego przepisu na marynowaną cebulę. Dzięki połączeniu słodkości i intensywnego aromatu cebuli sprawisz, że każdy dodatek do kanapek, sałatek czy dań głównych zyska na smaku. Idealnie zrównoważona marynata zachowa świeżość i delikatność cebuli na dłużej.
Składniki dla 1 porcji:
- Cebula czerwona - 400 g (4 duże sztuki)
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Przyprawy - ocet spirytusowy, sól niejodowana
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, słoik 800 ml
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
- Jeśli cebula ma dużo błonek między warstwami namocz ją w bardzo zimnej wodzie przez 5 minut i je usuń. Jeśli nie to przełóż od razu krążki do słoika.
- W garnku zagotuj 300 ml (1,25 szklanki) wody z cukrem i 0,5 łyżeczki soli. Do gotującej się wody dodaj łyżkę octu, zagotuj i natychmiast zalej cebulę.
- Słoik zamknij i pozostaw do ochłodzenia.
- Słoik z cebulą przestaw w chłodne miejsce na 14 dni.
Komentarz dietetyka
Cebula marynowana to kolejny z pysznych przepisów na wyjątkowe warzywa marynowane. Jednak ze względu na zawartość octu i cukru w marynacie cebula nie powinna być spożywana często.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki