Przepis na cataplana de marisco krok po kroku
- Krewetki 1000 g
- Małże 1000 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Pomidor 500 g 2 duże sztuki
- Papryka czerwona 400 g 2 średnie sztuki
- Papryka zielona 400 g 2 średnie sztuki
- Wino białe wytrawne 250 ml 1 szklanka
- Kolendra świeża 30 g
- Oliwa z oliwek 100 ml
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Zeszklij cebulę na oliwie.
Papryke oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Pomidory pokrój w kostkę.
Dodaj na patelnie pomidory i paprykę i podsmaż, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj na patelnię krewetki i małże, wlej białe wino i 300 ml wody.
Duś na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
Na koniec posyp posiekaną kolendrą.

(liczba kalorii)
Cataplana de marisco - cechy przepisu
Więcej o cataplana de marisco
Cataplana de Marisco to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Cataplana to nie tylko nazwa dania. Nazwa ta oznacza także naczynie pochodzące z krajów arabskich. Ma ono spełniać funkcję szybkowaru, zachowywać w swoim wnętrzu parę. Pozwala na szybkie przygotowanie pysznego dania nie tylko rybnego, ale również z dodatkiem mięsa. Przepis na cataplana de marisco jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania tego pysznego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: krewetki, małże, cebula, pomidor, papryka czerwona, papryka zielona, oliwa z oliwek, sól, pieprz i kolendra.
Jak zrobić cataplana de marisco? Nie musisz posiadać specjalnego urządzenia, doskonale sprawdzi się także zwykła patelnia z pokrywką. Na początek obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Pomidory pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Warzywa dodaj na patelnię i podsmaż chwilę. Dodaj owoce morza. Krewetki dodaj w całości razem z pancerzami. Wlej białe wino i wodę, dopraw solą i pieprzem, duś na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Na sam koniec posyp całość posiekaną kolendrą. Danie można podać na patelni i pozwolić, aby każdy nałożył sobie tyle ile chce.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.
Podsumowując pyszne morskie danie jest doskonałe na obiad oraz kolację w gronie znajomych. Do dania możesz dodać także inne owoce morza lub ryby. Najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu. Małże nie nadają się do odgrzewania po ugotowaniu. Pamiętaj, aby sprawdzić przed gotowaniem czy małże są świeże. Jeśli małża jest świeża jest zamknięta i otwiera się dopiero po ugotowaniu.
Wartości odżywcze cataplana de marisco
Energia i białka
(380g)
Węglowodany w cataplana de marisco
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy w przepisie na cataplana de marisco
(380g)
Składniki mineralne w przepisie na cataplana de marisco
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cataplana de marisco
Lista alergenów dla cataplana de marisco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- małże
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne