Cataplana de marisco

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cataplana de Marisco podana w białym, głębokim talerzu.
Cataplana de Marisco
Cataplana de Marisco to tradycyjne danie kuchni Portugalskiej. Owoce morza z warzywami w lekkim winnym sosie to doskonałe połączenie, które sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
253 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Krewetki (1000 g)
  • Małże (1000 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Pomidor 2 duże sztuki (500 g)
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (400 g)
  • Papryka zielona 2 średnie sztuki (400 g)
  • Wino białe wytrawne 1 szklanka (250 ml)
  • Kolendra świeża (30 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni

Przepis na cataplana de marisco krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Zeszklij cebulę na oliwie.

Papryke oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Pomidory pokrój w kostkę.

Dodaj na patelnie pomidory i paprykę i podsmaż, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj na patelnię krewetki i małże, wlej białe wino i 300 ml wody.

Duś na wolnym ogniu przez 20-25 minut.

Na koniec posyp posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na cataplana de marisco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat cataplana de marisco

Cataplana de Marisco to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Cataplana to nie tylko nazwa dania. Nazwa ta oznacza także naczynie pochodzące z krajów arabskich. Ma ono spełniać funkcję szybkowaru, zachowywać w swoim wnętrzu parę. Pozwala na szybkie przygotowanie pysznego dania nie tylko rybnego, ale również z dodatkiem mięsa. Przepis na cataplana de marisco jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania tego pysznego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: krewetki, małże, cebula, pomidor, papryka czerwona, papryka zielona, oliwa z oliwek, sól, pieprz i kolendra.

Jak zrobić cataplana de marisco? Nie musisz posiadać specjalnego urządzenia, doskonale sprawdzi się także zwykła patelnia z pokrywką. Na początek obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Pomidory pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Warzywa dodaj na patelnię i podsmaż chwilę. Dodaj owoce morza. Krewetki dodaj w całości razem z pancerzami. Wlej białe wino i wodę, dopraw solą i pieprzem, duś na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Na sam koniec posyp całość posiekaną kolendrą. Danie można podać na patelni i pozwolić, aby każdy nałożył sobie tyle ile chce.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując pyszne morskie danie jest doskonałe na obiad oraz kolację w gronie znajomych. Do dania możesz dodać także inne owoce morza lub ryby. Najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu. Małże nie nadają się do odgrzewania po ugotowaniu. Pamiętaj, aby sprawdzić przed gotowaniem czy małże są świeże. Jeśli małża jest świeża jest zamknięta i otwiera się dopiero po ugotowaniu.

Alergeny w cataplana de marisco

Lista alergenów dla cataplana de marisco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • małże
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze cataplana de marisco

na 100g gotowej potrawy

Cataplana de marisco to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Ryby i owoce morza powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
66.75
253.65
Białko (g)
7.03
26.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
3.02
11.46
Węglowodany przyswajalne (g)
2.36
8.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
2.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
2.79
10.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
2.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
8.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.91
7.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.31
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.49
157.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina C (mg)
23.81
90.48
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
180.14
684.52
Potas (mg)
154.53
587.22
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.54
138.84
Fosfor (mg)
66.02
250.86
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.07
53.45
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
2.17
Cynk (mg)
0.43
1.62
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.46
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cataplana de marisco 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cataplana de marisco

Koszt składników
591.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
1000 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
122.22
Za 1000 g
Małże
1000 g
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
230.00
Za 1000 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Papryka czerwona
400 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Papryka zielona
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Kolendra świeża
30 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
591.00