Carpaccio z pomidorów

Opublikowano: 04.04.2023 r., 8:39 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
carpaccio z pomidorów
Carpaccio z pomidorów
Poznaj przepis na pyszne carpaccio z pomidorów, które przygotujesz w zaledwie kilka minut.
Przygotowanie 15 min
123 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidor 4 sztuki (600 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, bazylia świeża

Przepis na carpaccio z pomidorów krok po kroku

Pomidory umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry.

Ułóż na talerzu.

Dodaj plastry cebuli, dopraw i skrop oliwą.

Jak oceniasz przepis na carpaccio z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat carpaccio z pomidorów

Carpaccio z pomidorów to pomysł na pyszną przystawkę, przekąskę lub dodatek do dań głównych, które przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wymaga zaledwie kilku składników i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mają większego doświadczenia kulinarnego. Jak zrobić carpaccio z pomidorów? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis. Carpaccio z pomidorów to danie całkowicie wegetariańskie i wegańskie. Oczywiście można samodzielnie modyfikować jego skład i dodawać inne składniki. Jeśli nie chcesz przystawki bez mięsa i nabiału, możesz dodać na przykład mozzarellę, parmezan, ricottę lub długo dojrzewającą szynkę parmeńską. Jedyne co musisz zrobić, aby powstała ta pyszna włoska przystawka to pokroić pomidory w bardzo cienkie plasterki, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i oliwę. To wszystko! Carpaccio z pomidorów możesz przygotować nawet na ostatnią chwilę. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się te charakterystyczne dla dań kuchni włoskiej, czyli bazylia i oregano zarówno w wersji suszonej, jak i świeżej. Carpaccio z pomidorów świetnie smakuje podane z grzankami z bagietki czosnkowej, można też dodawać je do dań głównych, sałatek, czy kanapek. Można przygotować je z różnego rodzaju pomidorów, a także mieszać ich kolory, wykorzystując na przykład pomidory czerwone i pomidory żółte. Dzięki temu carpaccio będzie nie tylko smaczne, ale będzie również dobrze prezentować się na stole. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać sprawdzony, prosty przepis na carpaccio z pomidorów, które przygotujesz w maksymalnie kilka minut.

Alergeny w carpaccio z pomidorów

Lista alergenów dla carpaccio z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na carpaccio z pomidorów nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze carpaccio z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Połączenie pomidorów i cebuli u osób z tendencją do zgagi i refluksu może nasilać te dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
70.37
123.14
Białko (g)
0.88
1.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
4.27
7.47
Węglowodany przyswajalne (g)
3.09
5.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
2.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
5.94
10.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.03
1.81
Tłuszcze nienasycone (g)
4.90
8.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.23
7.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
1.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
36.26
63.45
Witamina B6 (mg)
0.09
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.58
22.02
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.30
2.27
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Niacyna (mg)
0.53
0.93
Foliany (µg (mcg))
14.34
25.09
Beta karoten (µg (mcg))
387.73
678.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
4.84
8.47
Potas (mg)
218.05
381.59
Wapń (mg)
11.65
20.38
Fosfor (mg)
23.91
41.84
Magnez (mg)
10.40
18.19
Żelazo (mg)
0.29
0.51
Cynk (mg)
0.17
0.29
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z pomidorów 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carpaccio z pomidorów

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
600 g
4 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 600 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Oliwa z oliwek
40 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
34.00