Carpaccio z pomidorów
- Pomidor - 4 sztuki (600 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (40 ml)
Przepis na carpaccio z pomidorów krok po kroku
Pomidory umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry.
Ułóż na talerzu.
Dodaj plastry cebuli, dopraw i skrop oliwą.
Więcej informacji na temat carpaccio z pomidorów
Carpaccio z pomidorów to pomysł na pyszną przystawkę, przekąskę lub dodatek do dań głównych, które przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wymaga zaledwie kilku składników i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mają większego doświadczenia kulinarnego. Jak zrobić carpaccio z pomidorów? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis. Carpaccio z pomidorów to danie całkowicie wegetariańskie i wegańskie. Oczywiście można samodzielnie modyfikować jego skład i dodawać inne składniki. Jeśli nie chcesz przystawki bez mięsa i nabiału, możesz dodać na przykład mozzarellę, parmezan, ricottę lub długo dojrzewającą szynkę parmeńską. Jedyne co musisz zrobić, aby powstała ta pyszna włoska przystawka to pokroić pomidory w bardzo cienkie plasterki, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i oliwę. To wszystko! Carpaccio z pomidorów możesz przygotować nawet na ostatnią chwilę. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się te charakterystyczne dla dań kuchni włoskiej, czyli bazylia i oregano zarówno w wersji suszonej, jak i świeżej. Carpaccio z pomidorów świetnie smakuje podane z grzankami z bagietki czosnkowej, można też dodawać je do dań głównych, sałatek, czy kanapek. Można przygotować je z różnego rodzaju pomidorów, a także mieszać ich kolory, wykorzystując na przykład pomidory czerwone i pomidory żółte. Dzięki temu carpaccio będzie nie tylko smaczne, ale będzie również dobrze prezentować się na stole. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać sprawdzony, prosty przepis na carpaccio z pomidorów, które przygotujesz w maksymalnie kilka minut.
Alergeny w carpaccio z pomidorów
Lista alergenów dla carpaccio z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na carpaccio z pomidorów nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze carpaccio z pomidorów
Połączenie pomidorów i cebuli u osób z tendencją do zgagi i refluksu może nasilać te dolegliwości.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.