Carpaccio z buraków
- Burak - 2 buraki (210 g)
- Ser Feta - około połowa 1 opakowania (100 g)
- Rukola - 2 garści (4 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (45 g)
Przepis na carpaccio z buraków krok po kroku
Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok.1 godzinę. Następnie ostudź je i obierz.
Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.
Ser feta pokrój w małą kostkę i rozrzuć na buraki.
Rukolę opłucz i ułóż na środku talerza z burakami.
W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej, ocet balsamiczny i musztardę. Sosem polej carpaccio. Na koniec obficie przypraw pieprzem.
Orzechy włoskie drobno posiekaj i poukładaj na wierzchu potrawy.
-
Carpaccio z buraka z fetą
-
Sos do carpaccio z buraka
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
-
Carpaccio z buraka gotowanego
-
Carpaccio z buraka z kozim serem
-
Klasyczne carpaccio
-
Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
-
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami
-
Carpaccio z buraka z mozzarellą
-
Carpaccio z buraka
Więcej informacji na temat carpaccia z buraków
Carpaccio z buraków to przepyszna i bardzo szybka przystawka, którą przygotuje się w kwadrans. Zaskakuje wszystkich pięknymi barwami i cudownym aromatem. Wszystkiego dopełnia cudowny sos na bazie oliwy i octu balsamicznego. Buraki w takiej wersji smakują naprawdę wybornie. Przyciągają wzrok wszystkich gości i udowadniają, że dania na bazie warzyw wcale nie muszą być nudne i niesmaczne.
Carpaccio z buraka z fetą to gwarancja wspaniałego smaku. Za wszystko odpowiada połączenie słodkich buraków, słonego sera i ostrego pieprzu. Ciężko przejść obok tej przystawki obojętnie. To zapewne najlepsza i najszybsza warzywna sałatka, o cudownym smaku i wspaniałym, niebanalnym sposobie podania. Idealnie nadaje się na wykwintne przyjęcia, czy imprezy rodzinne. Wygląda bardzo elegancko i dekoracyjnie.
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą, może też stanowić pyszną propozycję na lekką i fit kolację. Jest bardzo niskokaloryczna, dlatego będą nią zachwycone osoby na diecie redukcyjnej. Ta przystawka pozwala na włączenie do swojego zdrowego menu dania jak z prawdziwej, drogiej restauracji.
Ta wersja przygotowana jest ze słonego sera fety, który idealnie komponuje się ze smakiem słodkawego buraka. Jednak można wykorzystać również inne typy. Carpaccio można też podać z mozzarellą, czy z kozim serem. Każda wersja nada burakom innego smaku i aromatu. Wszystkie są naprawdę pyszne.
Ta przystawka najlepiej smakuje z orzechami włoskimi, które nie dość, że są pyszne, to jeszcze bardzo zdrowe. Są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tych z rodziny Omega 3, które chronią układ nerwowy i krwionośny. Są też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego warto zadbać o ich podaż w diecie. Dobre tłuszcze zawiera także oliwa z oliwek, która jest głównym składnikiem sosu.
Ten przepis na carpaccio z buraka jest bardzo łatwy, całe danie można przygotować w ekspresowym tempie. Najlepiej korzystać z buraka gotowanego, jednak gdy chce się przyspieszyć cały proces dobrze jest użyć już ugotowanych warzyw, które można dostać w każdym markecie. Całość pięknie dopełnia aromatyczny sos, który podkreśla wszystkie nuty smakowe tego dania.
Alergeny w carpaccio z buraków
Lista alergenów dla carpaccia z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze carpaccia z buraków
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.