Carpaccio z buraka z mozzarellą
- Burak - 3 średnie sztuki (700 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Musztarda (100 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Rukola (50 g)
- Nasiona słonecznika (100 g)
Przepis na carpaccio z buraka z mozzarellą krok po kroku
Buraki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut.
Wystudź buraki i obierz je ze skórki.
Pokrój w bardzo cienkie plastry.
Plastry buraka umieść na półmisku.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, musztardę oraz sok z limonki.
Sos wylej na buraki.
Umieść na nich rukolę.
Na wierzch porwij mozzarellę.
Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu.
Wierzch carpaccio posyp pestkami i udekoruj sosem balsamicznym.
-
Carpaccio z buraków
-
Carpaccio z buraka z fetą
-
Sos do carpaccio z buraka
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
-
Carpaccio z buraka gotowanego
-
Carpaccio z buraka z kozim serem
-
Klasyczne carpaccio
-
Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
-
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami
-
Carpaccio z buraka
Więcej informacji na temat carpaccio z buraka z mozzarellą
Carpaccio z buraka z mozzarellą to bardzo dobry pomysł na smaczną przekąskę. Carpaccio podać można z sosem balsamicznym, który zastąpi dodatek miodu. Sos balsamiczny jest słodki i doskonale podkreśla smak buraków. Wersja carpaccio z mozzarellą jest bardziej delikatna w smaku i można ją podać dla osób, które muszą ograniczyć spożywanie dużych ilości soli. Przepis na carpaccio z buraka z mozzarellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, sos balsamiczny, mozzarella, musztarda, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z limonki, rukola, pestki słonecznika.
Jak zrobić carpaccio z buraka z mozzarellą? Buraki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź buraki i obierz je ze skórki. Pokrój w bardzo cienkie plastry za pomocą noża lub specjalnej tarki. Plastry buraka umieść na półmisku. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, musztardę oraz sok z limonki. Sos wylej na buraki. Umieść na nich rukolę. Na wierzch porwij mozzarellę. Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu. Wierzch carpaccio posyp pestkami i udekoruj sosem balsamicznym.
Mozzarella to tradycyjny włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jest niedojrzewającym serem podpuszczkowym, ma biały kolor i kremową konsystencję. Dobrze nadaje się do zapiekania oraz do spożywania na zimno. Pestki słonecznika zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżanie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone.
Podsumowując pieczone buraki w formie carpaccio to idealne danie nie zawierające mięsa. Przystawkę podać można podczas wielu rozmaitych okazji. Carpaccio jest trwałe i można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Carpaccio jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Sos balsamiczny zastąpić można octem balsamicznym z dodatkiem miodu.
Alergeny w carpaccio z buraka z mozzarellą
Lista alergenów dla carpaccio z buraka z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
W przepisie na carpaccio z buraka z mozzarellą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos balsamiczny
Wartości odżywcze carpaccio z buraka z mozzarellą
Carpaccio z buraka z mozzarellą to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który pomaga regulować pracę naszych jelit. Buraki zawierają bardzo dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Carpaccio jest doskonałe na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.