Carpaccio z buraka z fetą
- Burak (180 g)
- Rukola (50 g)
- Ser Feta (30 g)
- Orzechy włoskie (40 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Syrop z agawy (12 g)
Przepis na carpaccio z buraka z fetą krok po kroku
Buraka gotuj przez około 50 minut, aż będzie miękki.
Po ugotowaniu ostudź buraka.
Rukolę połóż na talerzu.
Buraka obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Ułóż buraka na rukoli, posyp szczyptą pieprzu oraz fetą i orzechami.
Oliwę wymieszaj z syropem i polej sosem sałatkę.
-
Carpaccio z buraków
-
Sos do carpaccio z buraka
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
-
Carpaccio z buraka gotowanego
-
Carpaccio z buraka z kozim serem
-
Klasyczne carpaccio
-
Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
-
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami
-
Carpaccio z buraka z mozzarellą
-
Carpaccio z buraka
Więcej informacji na temat carpaccio z buraka z fetą
Buraki najczęściej w Polsce kojarzą się z barszczem czerwonym lub surówką ze startych buraków, ale tym razem zrobimy z nich lekką sałatkę. Carpaccio z buraka z fetą to pyszna i lekka sałatka o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu świetnie się sprawdzi u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czy cierpiących na choroby, w których występuje stan zapalny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czy też zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych nasilają stan zapalny w organizmie, co jest niekorzystnym działaniem dla każdego, nawet dla zdrowych osób. Odwrotnie działają produkty o niskim indeksie glikemicznym i o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Takie warunki spełnia ta sałatka, dzięki czemu można uznać ją za danie przeciwzapalne. Ugotowany burak mimo średniego indeksu glikemicznego jest tutaj odpowiedni, ponieważ jemy go rukolą, która ma niski indeks glikemiczny i innymi dodatkami, w tym orzechami, czy serem feta. Dodatkowo do sałatki warto dodać rybę, na przykład łososia, który dodatkowo jest źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 oraz białka, które pozytywnie wpływa na uczucie sytości, dzięki czemu dłużej jesteś najedzona. Przepis na carpaccio z buraka z fetą jest też bardzo prosty.
Zacznijmy od tego, jak zrobić carpaccio z buraka. Na początek bierzemy się za ugotowanie buraka i przestudzenia go. Chłodnego buraka obieramy i kroimy na najcieńsze plasterki, jakie tylko jesteśmy w stanie zrobić. Świetnie sprawdzi się do tego mandolina, czyli szatkownica do warzyw. Na talerzu z rukolą wykładamy plasterki buraka. Na wierzch kładziemy kawałki orzechów włoskich i pokruszoną fetę. Jeżeli chcesz, żeby sałatka była samodzielnym i zbilansowanym posiłkiem to dodaj do niej też źródło białka, czyli rybę, mięso, tofu, jajko itp. Pyszne carpaccio jest już prawie gotowe, zostało już tylko zabrać się za sos do carpaccio z buraka. Świetnie sprawdzi się lekko słodki sos zrobiony na bazie oliwy i syropu z agawy. Sałatkę wystarczy już tylko polać sosem i gotowe.
Takie carpaccio jest dobre na grilla czy inne przyjęcie ze znajomymi i rodziną.
Alergeny w carpaccio z buraka z fetą
Lista alergenów dla carpaccio z buraka z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze carpaccio z buraka z fetą
Carpaccio z buraka to lekka i zdrowa sałatka bez glutenu.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Witaminy
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.