Carnitas

Opublikowano: 07.09.2022 r., 10:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Carnitas podane na blaszce do pieczenia.
Carnitas
Carnitas to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Rozpływające się w ustach mięso wykorzystać można jako dodatek do tacos czy tortilli. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 240 min
462 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1200 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Pomarańcza 1 średnia sztuka (230 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kumin, oregano, papryka ostra, cynamon, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na carnitas krok po kroku

Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę.

Umieść je w brytfannie i dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami wedle uznania.

Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Dodaj pomarańczę i cebulę do mięsa i wymieszaj.

Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 3-4 godziny.

Mięso rozdrobnij widelcem po upieczeniu.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na carnitas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat carnitas

Carnitas to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Rozpływające się w ustach mięso dodać można do tortilli lub tacos. Mięso przypomina pulled pork i sprawdzi się idealnie także jako dodatek do domowych burgerów. Przepis na carnitas jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, pomarańcza, sól, pieprz, kumin, cynamon, papryka słodka, oregano, czosnek, cebula, papryka ostra.

Jak zrobić carnitas? Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę. Umieść je w brytfannie i dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami wedle uznania. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Dodaj pomarańczę i cebulę do mięsa i wymieszaj. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 3-4 godziny. Mięso rozdrobnij widelcem po upieczeniu. Podawaj na dużym talerzu.

Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym dla naszego ciała. Odpowiada między innymi za wytwarzanie hormonów białkowych, a także enzymów. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Przyprawy korzenne takie jak cynamon mają silne działanie rozgrzewające. Dobrze stosować je szczególnie zimą, gdyż mają działanie bakteriobójcze.

Podsumowując kawałki pieczonego mięsa będą idealnym pomysłem na pyszny obiad. Meksykańskie danie jest smaczne i przygotować je można także, dusząc mięso w garnku na wolnym ogniu. Aby mięso było bardziej kruche namoczyć je można w mleku. Mięso jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zamiast pomarańczy do mięsa można dodać także jabłka lub gruszki.

Alergeny w carnitas

Lista alergenów dla carnitas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na carnitas

Wartości odżywcze carnitas

na 100g gotowej potrawy

Carnitas to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych. Potrawa jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
185.14
462.85
Białko (g)
12.90
32.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.77
6.92
Węglowodany przyswajalne (g)
2.22
5.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.29
33.23
Tłuszcze nasycone (g)
5.97
14.92
Tłuszcze nienasycone (g)
7.33
18.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.90
14.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
3.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
3.02
7.56
Witamina B6 (mg)
0.28
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.36
Witamina C (mg)
7.77
19.43
Witamina D (µg (mcg))
1.25
3.13
Witamina E (mg)
0.14
0.36
Retinol (µg (mcg))
1.47
3.68
Tiamina (mg)
0.59
1.47
Ryboflawina (mg)
0.22
0.54
Niacyna (mg)
2.89
7.23
Foliany (µg (mcg))
8.41
21.03
Beta karoten (µg (mcg))
10.14
25.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
48.34
120.86
Potas (mg)
264.09
660.23
Wapń (mg)
19.93
49.83
Fosfor (mg)
139.24
348.10
Magnez (mg)
15.89
39.72
Żelazo (mg)
0.81
2.03
Cynk (mg)
2.02
5.05
Miedź (mg)
0.07
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny carnitas 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carnitas

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1200 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
29.14
Za 1200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomarańcza
230 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.84
Za 230 g
Koszt składników
39.00