Carnitas
- Łopatka wieprzowa (1200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Pomarańcza - 1 średnia sztuka (230 g)
Przepis na carnitas krok po kroku
Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę.
Umieść je w brytfannie i dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami wedle uznania.
Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Dodaj pomarańczę i cebulę do mięsa i wymieszaj.
Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 3-4 godziny.
Mięso rozdrobnij widelcem po upieczeniu.
Podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat carnitas
Carnitas to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Rozpływające się w ustach mięso dodać można do tortilli lub tacos. Mięso przypomina pulled pork i sprawdzi się idealnie także jako dodatek do domowych burgerów. Przepis na carnitas jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, pomarańcza, sól, pieprz, kumin, cynamon, papryka słodka, oregano, czosnek, cebula, papryka ostra.
Jak zrobić carnitas? Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę. Umieść je w brytfannie i dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami wedle uznania. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Dodaj pomarańczę i cebulę do mięsa i wymieszaj. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 3-4 godziny. Mięso rozdrobnij widelcem po upieczeniu. Podawaj na dużym talerzu.
Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym dla naszego ciała. Odpowiada między innymi za wytwarzanie hormonów białkowych, a także enzymów. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Przyprawy korzenne takie jak cynamon mają silne działanie rozgrzewające. Dobrze stosować je szczególnie zimą, gdyż mają działanie bakteriobójcze.
Podsumowując kawałki pieczonego mięsa będą idealnym pomysłem na pyszny obiad. Meksykańskie danie jest smaczne i przygotować je można także, dusząc mięso w garnku na wolnym ogniu. Aby mięso było bardziej kruche namoczyć je można w mleku. Mięso jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zamiast pomarańczy do mięsa można dodać także jabłka lub gruszki.
Alergeny w carnitas
Lista alergenów dla carnitas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na carnitas
Wartości odżywcze carnitas
Carnitas to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych. Potrawa jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.