Carbonara z kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Natka pietruszki (20 g)
- Makaron spaghetti (200 g)
Przepis na carbonarę z kurczakiem krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie.
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięs z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone mięso zdejmij z patelni.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aby wytopił się tłuszcz.
Do patelni z boczkiem dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki podsmaż do zeszklenia się cebuli.
Następnie do patelni dodaj podsmażonego kurczaka oraz śmietankę i składniki duś na małej mocy palnika przez około 6 minut.
Ser zetrzyj na tarce i dodaj do składników na patelni. Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje.
Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do sosu dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj.
Carbonarę z kurczakiem podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
-
Spaghetti carbonara
-
Sos carbonara
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Pizza carbonara
-
Carbonara ze śmietaną
-
Carbonara z boczkiem
-
Fit carbonara
-
Carbonara bez jajek
-
Carbonara z cukinią
-
Wegańska carbonara
-
Penne carbonare
-
Carbonara Thermomix
-
Wege carbonara
-
Carbonara z mascarpone
-
Tagliatelle carbonara
-
Carbonara ze szparagami
-
Pulpeciki w sosie carbonara
-
Makaron carbonara z boczkiem
-
Carbonara
Więcej informacji na temat carbonary z kurczakiem
Carbonara z kurczakiem to propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne spaghetti z mięsem z kurczaka w sosie śmietanowym jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Przepis na carbonarę z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, boczek wędzony bez kości, czosnek, cebula, śmietanka 30%, parmezan, mąka pszenna, olej rzepakowy, natka pietruszki, makaron spaghetti, sól oraz pieprz.
A jak zrobić pyszne spaghetti carbonara z mięsem z kurczaka? Makaron ugotuj i przecedź na sicie. Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, podziel na mniejsze kawałki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięs. Usmażone mięso zdejmij z patelni. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Do patelni z boczkiem dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki podsmaż i dodaj do nich podsmażonego kurczaka oraz śmietankę. Składniki duś na małej mocy palnika 6 minut. Ser zetrzyj na tarce i dodaj do składników na patelni. Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Carbonarę z kurczakiem podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Pierś z kurczaka zawiera spore ilości łatwoprzyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi dobre spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowym. Smaczne spaghetti carbonara doskonale sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w carbonarze z kurczakiem
Lista alergenów dla carbonary z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- makaron spaghetti
Wartości odżywcze carbonary z kurczakiem
Carbonara z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Dodatek mięsa z piersi kurczaka wzbogaca danie w białko.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.