Carbonara z kurczakiem

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron carbonara z kurczakiem
Carbonara z kurczakiem
Carbonara z kurczakiem to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym jest bardzo szybki w przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
1002 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Makaron spaghetti (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Przepis na carbonarę z kurczakiem krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie.

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięs z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone mięso zdejmij z patelni.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aby wytopił się tłuszcz.

Do patelni z boczkiem dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki podsmaż do zeszklenia się cebuli.

Następnie do patelni dodaj podsmażonego kurczaka oraz śmietankę i składniki duś na małej mocy palnika przez około 6 minut.

Ser zetrzyj na tarce i dodaj do składników na patelni. Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje.

Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Do sosu dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj.

Carbonarę z kurczakiem podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Jak oceniasz przepis na carbonarę z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,1% osób

Więcej informacji na temat carbonary z kurczakiem

Carbonara z kurczakiem to propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne spaghetti z mięsem z kurczaka w sosie śmietanowym jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Przepis na carbonarę z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, boczek wędzony bez kości, czosnek, cebula, śmietanka 30%, parmezan, mąka pszenna, olej rzepakowy, natka pietruszki, makaron spaghetti, sól oraz pieprz.

A jak zrobić pyszne spaghetti carbonara z mięsem z kurczaka? Makaron ugotuj i przecedź na sicie. Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, podziel na mniejsze kawałki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięs. Usmażone mięso zdejmij z patelni. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Do patelni z boczkiem dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki podsmaż i dodaj do nich podsmażonego kurczaka oraz śmietankę. Składniki duś na małej mocy palnika 6 minut. Ser zetrzyj na tarce i dodaj do składników na patelni. Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Carbonarę z kurczakiem podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Pierś z kurczaka zawiera spore ilości łatwoprzyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi dobre spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowym. Smaczne spaghetti carbonara doskonale sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w carbonarze z kurczakiem

Lista alergenów dla carbonary z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • makaron spaghetti

Wartości odżywcze carbonary z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Carbonara z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Dodatek mięsa z piersi kurczaka wzbogaca danie w białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
271.07
1002.95
Białko (g)
16.08
59.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
13.19
48.79
Węglowodany przyswajalne (g)
11.71
43.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
5.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
16.85
62.35
Tłuszcze nasycone (g)
11.28
41.72
Tłuszcze nienasycone (g)
5.58
20.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.93
14.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
6.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina B6 (mg)
0.40
1.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.84
21.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.75
61.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
282.39
1044.85
Potas (mg)
249.37
922.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.03
188.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
190.52
704.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.87
114.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
3.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.10
4.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carbonary z kurczakiem 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carbonary z kurczakiem

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Koszt składników
59.50