Carbonara z boczkiem

Opublikowano: 04.05.2025 r.
Makaron spaghetti, boczek wędzony bez kości, parmezan i żółtka jajek – oto główni bohaterowie naszej super prostej i szybkiej carbonary z boczkiem. Danie, które łączy w sobie kremowy sos, chrupiący boczek i delikatne nitki makaronu, idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Ser parmezan - 100 g
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na chrupko na patelni.
- Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Żółtka wymieszaj z serem i pieprzem. Dodaj boczek.
- Do sosu wrzuć ugotowany makaron i dodaj odrobinę wody, w której się gotował. Wszystko energicznie wymieszaj, tak aby sos zrobił się kremowy.
- Podawaj posypane odrobiną sera.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny