Carbonara Thermomix

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron carbonara na białym talerzu
Carbonara Thermomix
Carbonara Thermomix to doskonała propozycja na szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
887 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron spaghetti (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Cebula szalotka (50 g)
  • Ser parmezan (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na carbonarę thermomix krok po kroku

Do naczynia miksującego włóż parmezan i rozdrobnij go 10 sekund/obroty 9. Następnie ser przełóż do innego naczynia.

Szalotkę obierz i włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij 3 sekundy/ obroty 6.

Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj go do naczynia miksującego.

Do naczynia dodaj również olej rzepakowy i duś 5 minut/Varoma/ obroty 1. Po tym czasie składniki przełóż do innego naczynia.

Do naczynia miksującego wybij jajka, dodaj żółtko, parmezan oraz po ćwierć łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 4.

Następnie zawartość naczynia miksującego przełóż do naczynia z boczkiem.

Do naczynia miksującego wlej 1,5 litra wody, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj wodę 10 minut/ 100°C/ obroty 1.

Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego włóż makaron spaghetti i gotuj około 9-10 minut/ 100°C/ obroty 1.

Ugotowany makaron odcedź na przystawce Varoma i przełóż do masy jajecznej z boczkiem.

Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na carbonarę thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat carbonary thermomix

Carbonara Thermomix to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna i szybka w przygotowaniu carbonara świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Prosty przepis na carbonarę z Thermomixa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, boczek wędzony bez kości, jajka, olej rzepakowy, cebula szalotka, parmezan, sól oraz pieprz.

A jak zrobić spaghetti carbonarę w Thermomixie? Do naczynia miksującego włóż parmezan i rozdrobnij go 10 sekund/obroty 9. Następnie ser przełóż do innego naczynia. Szalotkę obierz i włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij 3 sekundy/ obroty 6. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj go do naczynia miksującego. Do naczynia dodaj również olej rzepakowy i duś 5 minut/Varoma/ obroty 1. Po tym czasie składniki przełóż do innego naczynia. Do naczynia miksującego wybij jajka, dodaj żółtko, parmezan oraz po ćwierć łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 4. Następnie zawartość naczynia miksującego przełóż do naczynia z boczkiem. Do naczynia miksującego wlej 1,5 litra wody, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj wodę 10 minut/ 100°C/ obroty 1. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego włóż makaron spaghetti i gotuj około 9-10 minut/ 100°C/ obroty 1. Ugotowany makaron odcedź na przystawce Varoma i przełóż do masy jajecznej z boczkiem. Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując najlepsza carbonara z Thermomixa stanowi doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Carbonara jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło – dlatego, jeśli chcesz zabrać ją jako posiłek do pracy, odgrzej ją przed spożyciem. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w carbonarze thermomix

Lista alergenów dla carbonary Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze carbonary thermomix

na 100g gotowej potrawy

Carbonara Thermomix to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Makaron w sosie serowym jest dość kaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
341.26
887.28
Białko (g)
18.48
48.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
29.20
75.92
Węglowodany przyswajalne (g)
25.24
65.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.96
10.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
16.67
43.35
Tłuszcze nasycone (g)
6.28
16.32
Tłuszcze nienasycone (g)
10.40
27.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.34
19.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.06
7.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.28
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.97
12.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.14
99.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
480.86
1250.23
Potas (mg)
291.40
757.65
Wapń (mg)
161.02
418.65
Fosfor (mg)
310.84
808.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
53.34
138.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.01
5.23
Cynk (mg)
2.12
5.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carbonary thermomix 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carbonary thermomix

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula szalotka
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Ser parmezan
90 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
11.70
Za 90 g
Koszt składników
51.00