Carbonara Thermomix
- Makaron spaghetti (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Cebula szalotka (50 g)
- Ser parmezan (90 g)
Przepis na carbonarę thermomix krok po kroku
Do naczynia miksującego włóż parmezan i rozdrobnij go 10 sekund/obroty 9. Następnie ser przełóż do innego naczynia.
Szalotkę obierz i włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij 3 sekundy/ obroty 6.
Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj go do naczynia miksującego.
Do naczynia dodaj również olej rzepakowy i duś 5 minut/Varoma/ obroty 1. Po tym czasie składniki przełóż do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wybij jajka, dodaj żółtko, parmezan oraz po ćwierć łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 4.
Następnie zawartość naczynia miksującego przełóż do naczynia z boczkiem.
Do naczynia miksującego wlej 1,5 litra wody, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj wodę 10 minut/ 100°C/ obroty 1.
Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego włóż makaron spaghetti i gotuj około 9-10 minut/ 100°C/ obroty 1.
Ugotowany makaron odcedź na przystawce Varoma i przełóż do masy jajecznej z boczkiem.
Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Spaghetti carbonara
-
Sos carbonara
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Pizza carbonara
-
Carbonara ze śmietaną
-
Carbonara z boczkiem
-
Fit carbonara
-
Carbonara bez jajek
-
Carbonara z cukinią
-
Wegańska carbonara
-
Penne carbonare
-
Wege carbonara
-
Carbonara z mascarpone
-
Tagliatelle carbonara
-
Carbonara z kurczakiem
-
Carbonara ze szparagami
-
Pulpeciki w sosie carbonara
-
Makaron carbonara z boczkiem
-
Carbonara
Więcej informacji na temat carbonary thermomix
Carbonara Thermomix to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna i szybka w przygotowaniu carbonara świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Prosty przepis na carbonarę z Thermomixa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, boczek wędzony bez kości, jajka, olej rzepakowy, cebula szalotka, parmezan, sól oraz pieprz.
A jak zrobić spaghetti carbonarę w Thermomixie? Do naczynia miksującego włóż parmezan i rozdrobnij go 10 sekund/obroty 9. Następnie ser przełóż do innego naczynia. Szalotkę obierz i włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij 3 sekundy/ obroty 6. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj go do naczynia miksującego. Do naczynia dodaj również olej rzepakowy i duś 5 minut/Varoma/ obroty 1. Po tym czasie składniki przełóż do innego naczynia. Do naczynia miksującego wybij jajka, dodaj żółtko, parmezan oraz po ćwierć łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 4. Następnie zawartość naczynia miksującego przełóż do naczynia z boczkiem. Do naczynia miksującego wlej 1,5 litra wody, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj wodę 10 minut/ 100°C/ obroty 1. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego włóż makaron spaghetti i gotuj około 9-10 minut/ 100°C/ obroty 1. Ugotowany makaron odcedź na przystawce Varoma i przełóż do masy jajecznej z boczkiem. Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.
Podsumowując najlepsza carbonara z Thermomixa stanowi doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Carbonara jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło – dlatego, jeśli chcesz zabrać ją jako posiłek do pracy, odgrzej ją przed spożyciem. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w carbonarze thermomix
Lista alergenów dla carbonary Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze carbonary thermomix
Carbonara Thermomix to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Makaron w sosie serowym jest dość kaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.