Carbonada

Opublikowano: 12.07.2022 r., 6:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Carbonada podana w dużym naczyniu z frytkami obok.
Carbonada
Carbonada to rodzaj belgijskiego gulaszu wołowego, który zachwyca nadzwyczajnym smakiem i aromatem. To naprawdę wspaniała opcja, która zaskakuje szlachetnym charakterem.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
360 kcal
Kcal w porcji
444 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Antrykot wołowy bez kości (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (450 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy (75 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Bulion wołowy (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na carbonadę krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej olej.

Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją.

Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.

Przypraw je szczyptą soli, 1/3 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Dołóż drobno posiekany czosnek.

Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę.

Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.

Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.

Dopraw solą, pieprzem, 1/2 łyżeczką ostrej papryki i 1 łyżeczką tymianku.

Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.

Jak oceniasz przepis na carbonadę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat carbonady

Carbonada to rodzaj belgijskiego gulaszu wołowego, który zachwyca nadzwyczajnym smakiem i aromatem. To naprawdę wspaniała opcja, która zaskakuje szlachetnym charakterem. Ten flamandzki gulasz prezentuje się wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na carbonadę to doskonały pomysł na pyszne danie. Choć może się wydawać, że zrobienie dobrego mięsnego sosu jest nie lada wyzwaniem, któremu podołają tylko wprawieni kucharze, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. W kilka chwil można przygotować niezwykle pyszny gulasz, który oczaruje każdego, kto go spróbuje. Składniki na gulasz powinny być jak najlepszej jakości, by całość smakowała dobrze. Warto wybierać świeże mięso, które sprawi, że całe danie będzie wyborne. Najlepiej dodawać kawałki, które nie mają zbyt dużo tłuszczu, a błonki wycinać przed gotowaniem. Jest niezwykle sycący i świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami, kaszami czy kluskami. Jest więc uniwersalną bazą różnego rodzaju dań. Najlepiej podawać go z łagodniejszymi produktami, które zrównoważą jego pikantny charakter. Sos, który powstaje z mięsa i warzyw jest naprawdę przepyszny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carbonadę, by powstał najlepszy belgijski gulasz, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzi po prostu pyszny. Jest też dobry nawet dla początkujących kucharzy. To dobry wybór na obiad. Wszystkie składniki do niego potrzebne na pewno znajdziesz w każdym sklepie. Ten z tego przepisu jest odpowiednio przyprawiony i bardzo aromatyczny, dzięki czemu świetnie się komponuje ze wszystkimi dodatkami. Ta wyśmienita potrawa skradnie serca wszystkich domowników i gości, ze względu na wspaniały smak i aromat. Ten szybki przepis pozwoli wykonać to wykwintne i naprawdę smaczne danie w bardzo szybkim tempie. Gulasz z tego przepisu wychodzi niezwykle pyszny i pełen aromatycznych przypraw. Tradycyjnie w kuchni węgierskiej, skąd pochodzi to danie, nie szczędzi się ostrej i słodkiej papryki, by całość była bardzo pikantna. Do tego dania można dodawać również papryczkę chili, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter.

Alergeny w carbonadzie

Lista alergenów dla carbonady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze carbonady

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(444g)
Energia (kcal)
81.16
360.34
Białko (g)
6.92
30.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(444g)
Węglowodany (g)
3.63
16.12
Węglowodany przyswajalne (g)
2.67
11.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
4.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(444g)
Tłuszcz (g)
4.62
20.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
7.65
Tłuszcze nienasycone (g)
2.90
12.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.52
11.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.68
Cholesterol (mg)
16.06
71.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(444g)
Witamina A (µg (mcg))
87.61
388.97
Witamina B6 (mg)
0.18
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.46
Witamina C (mg)
34.28
152.20
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.25
Witamina E (mg)
1.01
4.48
Retinol (µg (mcg))
2.25
10.01
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Ryboflawina (mg)
0.07
0.29
Niacyna (mg)
1.87
8.32
Foliany (µg (mcg))
14.79
65.67
Brak danych dla: antrykot wołowy bez kości.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
869.97
3862.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(444g)
Sód (mg)
127.43
565.77
Potas (mg)
234.17
1039.74
Wapń (mg)
13.74
60.98
Fosfor (mg)
70.29
312.10
Magnez (mg)
12.40
55.04
Żelazo (mg)
0.85
3.78
Cynk (mg)
1.23
5.48
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny carbonady 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carbonady

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Antrykot wołowy bez kości
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
450 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.10
Za 450 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion wołowy
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
84.00