Capuns

Opublikowano: 21.12.2021 r., 9:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne szwajcarskie danie Capuns.
Capuns
Capuns to tradycyjne danie kuchni szwajcarskiej. Wywodzi się z kantonu Gryzonii. Przygotowuje się je na bazie ciasta na szpicle z dodatkiem suszonej wędliny. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
763 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (240 ml)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Liście botwiny (120 g)
  • Salami popularne (240 g)
  • Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na capuns krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.

Pokrój w paski salami i dodaj do cebuli, podsmaż chwilę razem.

W misce umieść twaróg, mąkę, jajko i mleko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Ciasto powinno być dość zwarte.

Dodaj do niego cebulę z salami i wymieszaj.

Liście boćwiny sparz wrzątkiem i wykładaj na nie po łyżce farszu.

Zawijaj w rulon jak gołąbki.

Umieść w garnku, wlej bulion i śmietankę, gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.

Wyjmij gołąbki z sosu i zredukuj go o połowę.

Dodaj do niego posiekany szczypior i natkę pietruszki.

Gołąbki podawaj w głębokim talerzu polane sosem.

Jak oceniasz przepis na capuns
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat capuns

Capuns to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Wywodzi się ono z kuchni szwajcarskie. Przygotowuje się je na bazie ciasta na szpicle z dodatkiem cebuli i suszonej wędliny. Przepis na capuns jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, twaróg tłusty, salami, cebula, jajko, liście boćwinki, mleko 3,2%, bulion warzywny, sól, pieprz, masło klarowane, natkę pietruszki, szczypior, śmietana kremówka 30%.

Jak zrobić capuns? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Pokrój w paski salami i dodaj do cebuli, podsmaż chwilę razem. W misce umieść twaróg, mąkę, jajko i mleko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte. Dodaj do niego cebulę z salami i wymieszaj. Liście boćwiny sparz wrzątkiem i wykładaj na nie po łyżce farszu. Zawijaj w rulon jak gołąbki. Umieść w garnku, wlej bulion i śmietankę, gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Wyjmij gołąbki z sosu i zredukuj go o połowę. Dodaj do niego posiekany szczypior i natkę pietruszki. Gołąbki podawaj w głębokim talerzu polane sosem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do gotowania najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując pyszne danie jakim jest capuns świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Danie mączne w liściach boćwiny przygotujesz latem, gdy jednak nie masz dostępu do świeżych liści, użyj kapusty pekińskiej, która je zastąpi. Jako dodatek mięsny możesz użyć także podsuszanych kiełbas lub boczku.

Alergeny w capuns

Lista alergenów dla capuns przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze capuns

na 100g gotowej potrawy

Capuns to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
186.17
763.31
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Białko (g)
6.88
28.20
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
11.24
46.07
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
11.10
45.50
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, liście botwiny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
12.54
51.43
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
8.83
36.22
Tłuszcze nienasycone (g)
3.71
15.20
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
304.50
1248.46
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Potas (mg)
105.80
433.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, liście botwiny.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.38
145.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, liście botwiny.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
3.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, liście botwiny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny capuns 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania capuns

Koszt składników
82.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mleko 3,2%
240 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Liście botwiny
120 g
10.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
10.08
Za 120 g
Salami popularne
240 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 240 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koszt składników
82.00