Capuns
- Ser twarogowy tłusty (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (240 ml)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Liście botwiny (120 g)
- Salami popularne (240 g)
- Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
Przepis na capuns krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.
Pokrój w paski salami i dodaj do cebuli, podsmaż chwilę razem.
W misce umieść twaróg, mąkę, jajko i mleko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Ciasto powinno być dość zwarte.
Dodaj do niego cebulę z salami i wymieszaj.
Liście boćwiny sparz wrzątkiem i wykładaj na nie po łyżce farszu.
Zawijaj w rulon jak gołąbki.
Umieść w garnku, wlej bulion i śmietankę, gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Wyjmij gołąbki z sosu i zredukuj go o połowę.
Dodaj do niego posiekany szczypior i natkę pietruszki.
Gołąbki podawaj w głębokim talerzu polane sosem.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat capuns
Capuns to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Wywodzi się ono z kuchni szwajcarskie. Przygotowuje się je na bazie ciasta na szpicle z dodatkiem cebuli i suszonej wędliny. Przepis na capuns jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, twaróg tłusty, salami, cebula, jajko, liście boćwinki, mleko 3,2%, bulion warzywny, sól, pieprz, masło klarowane, natkę pietruszki, szczypior, śmietana kremówka 30%.
Jak zrobić capuns? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Pokrój w paski salami i dodaj do cebuli, podsmaż chwilę razem. W misce umieść twaróg, mąkę, jajko i mleko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte. Dodaj do niego cebulę z salami i wymieszaj. Liście boćwiny sparz wrzątkiem i wykładaj na nie po łyżce farszu. Zawijaj w rulon jak gołąbki. Umieść w garnku, wlej bulion i śmietankę, gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Wyjmij gołąbki z sosu i zredukuj go o połowę. Dodaj do niego posiekany szczypior i natkę pietruszki. Gołąbki podawaj w głębokim talerzu polane sosem.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do gotowania najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.
Podsumowując pyszne danie jakim jest capuns świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Danie mączne w liściach boćwiny przygotujesz latem, gdy jednak nie masz dostępu do świeżych liści, użyj kapusty pekińskiej, która je zastąpi. Jako dodatek mięsny możesz użyć także podsuszanych kiełbas lub boczku.
Alergeny w capuns
Lista alergenów dla capuns przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 3,2%
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze capuns
Capuns to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.