Cappelletti
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
Przepis na cappelletti krok po kroku
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z mięsem mielonym. Dopraw.
Jajka połącz z mąką, dokładnie wyrabiając ciasto rękami. Odstaw na 15-20 minut.
Rozwałkuj ciasto i kieliszkiem do likieru wykrawaj małe koła.
Na każdy kawałek ciasta nakładaj niewielką porcję farszu mięsnego, złóż ciasto na pół i dokładnie zlep i zawiń oba brzegi, nadając pierożkom charakterystyczny kształt.
Pierożki wrzucaj na gorący bulion i gotuj ok. 5 minut.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Dzyndzałki
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat cappelletti
Cappelletti to jeden z ponad 100 różnych rodzajów włoskiego makaronu. Przyjmuje on postać niewielkich, nadziewanych farszem pierożków, których kształt przypomina kapelusz. Pochodzi prawdopodobnie z regionu Emilia-Romana, jednak popularny jest w całych Włoszech i poza nimi. Najczęściej dodaje się go do bulionów, rosołów, zup, czy sałatek. Nadzienie do cappelletti może przybierać różne formy. Może to być farsz mięsny, warzywny lub serowy. Dlatego jest to makaron bardzo uniwersalny, który bez problemu dopasujesz do swoich indywidualnych preferencji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cappelletti poznaj nasz pomysł na włoski, domowy makaron nadziewany wołowiną. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Przepis na cappelletti jest dość prosty, jednak czasochłonny, jeśli samodzielnie przygotowujesz makaron. Niestety nie jest to szybki proces, zwłaszcza jeśli robisz to w domu po raz pierwszy, dlatego zaplanuj sobie to odpowiednio wcześnie. Aby przygotować makaron potrzebujesz wyłącznie jajek i mąki, które należy razem połączyć, rozwałkować i wykrawać okrągłe lub kwadratowe kawałki na poszczególne pierożki. Aby powstał smaczny farsz, potrzebujesz z kolei dobrej jakości mielonej wołowiny, cebuli, tłoczonej na zimno oliwy z oliwek oraz włoskich przypraw. Najlepiej sprawdzą się te charakterystyczne dla kuchni włoskiej takie jak bazylia, czy oregano. Pierożki cappelletti najlepiej ugotować na bulionie mięsno-warzywnym. Będą miały wtedy najlepszy, najbardziej wyrazisty smak. Możesz podawać je samodzielnie na przykład w sosie pomidorowym lub szpinakowo-śmietanowych, a także jako składnik zup lub sałatek. Nie bój się też eksperymentować z nadzieniem. Warto wypróbować różne jego wersje z ulubionych składników. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis na cappelletti z farszem wołowym na bulionie. Z pewnością posmakują wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej, ale nie tylko.
Alergeny w cappelletti
Lista alergenów dla cappelletti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze cappelletti
Aby obniżyć indeks makaronu najlepiej podawać go z dodatkiem produktów będących źródłem białka i tłuszczów.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.