Przepis na caponata siciliana krok po kroku
- Bakłażan 600 g
- Papryka czerwona 400 g
- Seler naciowy 100 g
- Oliwki zielone marynowane konserwowe 100 g
- Cebula 120 g 1 sztuka
- Kapary 25 g
- Pomidory w puszce 240 g 1 puszka
- Rodzynki 40 g
- Orzeszki pinii 40 g
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
- Ocet winny 30 ml 3 łyżki
Bakłażany pokrój w kostkę, posól i zostaw na 30 minut.
Bakłażany opłucz i usmaż na rozgrzanej oliwie.
Bakłażany zdejmij z patelni, na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i seler.
Dodaj rodzynki, oliwki, kapary, pomidory z puszki i bakłażana.
Duś do miękkości warzyw, dopraw octem, solą, pieprzem, papryką ostrą i bazylią.
Caponatę podawaj posypana natką pietruszki i orzeszkami pinii.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Caponata siciliana - cechy przepisu
Więcej o Caponata siciliana
Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych smażonych lub pieczonych warzyw. Pierwotna wersja caponaty zawierała, jako głównym składnik ryby oraz owoce morza i gościła na stołach arystokracji. Z czasem ryby zastąpiono bakłażanem, aby smakiem caponaty mogli się cieszyć także biedniejsi Sycylijczycy. Caponata to inaczej gulasz warzywny.
Obecnie znanych jest kilkadziesiąt receptur Caponaty. Każdy region, miasto i każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis na caponata siciliana.
Caponata może być podawana na ciepło, jako dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Wyśmienicie smakuje również na zimno, jako przystawka na przykład do bruschetty. Jest to bardzo dobre połączenie.
Najlepiej przyrządzić caponatę w okresie letnio – jesiennym, gdy trwa sezon na bakłażany.
Jak zrobić caponata silicana? Przedstawię swój pomysł na to pyszne włoskie danie. Domowe potrawy są najlepsze, jeśli wykonamy wszystko dokładnie krok po kroku jak podaje przepis na caponata silicana.
Najpierw myjemy wszystkie warzywa i obieramy seler naciowy. Tradycyjne przygotowanie bakłażana polega na pokrojeniu go w plastry i posypaniu solą. Zostawiamy go na 30 minut, dzięki temu puści sok i straci gorzki smak. W kolejnym kroku smażymy pokrojonego w kostkę bakłażana na mocno rozgrzanej oliwie. Oliwy do tego dania wykorzystujemy sporo. Ja dałam 30 ml, ale znalazłam również przepisy, gdzie oliwy dawało się 100 ml. Dzięki temu danie jest dużo bardziej kaloryczne. Chociaż na szczęście oliwa to zdrowy tłuszcz, bogaty w kwasy tłuszczowe nienasycone, więc spożywanie jej nawet w większych ilościach nam nie zaszkodzi.
Bakłażana ściągamy z patelni i na tej samem oliwie smażymy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cebulę i seler naciowy. Dodajemy z powrotem bakłażana oraz pomidory. Doprawiamy octu winnym oraz szczyptą cukru. Warzywa dusimy tak długo, aż potrawa zgęstnieje.
Na sam koniec dodajemy czosnek, oliwki i kapary, całość mieszając. Danie na samym końcu doprawia się solą i pieprzem. Potrawa jest bardzo aromatyczna. Przed podaniem warto caponatę posypać natką pietruszki oraz orzeszkami pinii.
Wartości odżywcze Caponata siciliana
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w caponata siciliana
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na caponata siciliana
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na caponata siciliana
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Caponata siciliana
Lista alergenów dla Caponata siciliana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki pinii
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny