Przepis na caponata siciliana krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża

Bakłażany pokrój w kostkę, posól i zostaw na 30 minut.

Bakłażany opłucz i usmaż na rozgrzanej oliwie.

Bakłażany zdejmij z patelni, na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i seler.

Dodaj rodzynki, oliwki, kapary, pomidory z puszki i bakłażana.

Duś do miękkości warzyw, dopraw octem, solą, pieprzem, papryką ostrą i bazylią.

Caponatę podawaj posypana natką pietruszki i orzeszkami pinii.

caponata na talerzu
caponata silicana
Koszt przygotowania dania
30.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
272 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
14

Caponata siciliana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Caponata siciliana

Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych smażonych lub pieczonych warzyw. Pierwotna wersja caponaty zawierała, jako głównym składnik ryby oraz owoce morza i gościła na stołach arystokracji. Z czasem ryby zastąpiono bakłażanem, aby smakiem caponaty mogli się cieszyć także biedniejsi Sycylijczycy. Caponata to inaczej gulasz warzywny.

Obecnie znanych jest kilkadziesiąt receptur Caponaty. Każdy region, miasto i każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis na caponata siciliana.

Caponata może być podawana na ciepło, jako dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Wyśmienicie smakuje również na zimno, jako przystawka na przykład do bruschetty. Jest to bardzo dobre połączenie.

Najlepiej przyrządzić caponatę w okresie letnio – jesiennym, gdy trwa sezon na bakłażany.

Jak zrobić caponata silicana? Przedstawię swój pomysł na to pyszne włoskie danie. Domowe potrawy są najlepsze, jeśli wykonamy wszystko dokładnie krok po kroku jak podaje przepis na caponata silicana.

Najpierw myjemy wszystkie warzywa i obieramy seler naciowy. Tradycyjne przygotowanie bakłażana polega na pokrojeniu go w plastry i posypaniu solą. Zostawiamy go na 30 minut, dzięki temu puści sok i straci gorzki smak. W kolejnym kroku smażymy pokrojonego w kostkę bakłażana na mocno rozgrzanej oliwie. Oliwy do tego dania wykorzystujemy sporo. Ja dałam 30 ml, ale znalazłam również przepisy, gdzie oliwy dawało się 100 ml. Dzięki temu danie jest dużo bardziej kaloryczne. Chociaż na szczęście oliwa to zdrowy tłuszcz, bogaty w kwasy tłuszczowe nienasycone, więc spożywanie jej nawet w większych ilościach nam nie zaszkodzi.

Bakłażana ściągamy z patelni i na tej samem oliwie smażymy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cebulę i seler naciowy. Dodajemy z powrotem bakłażana oraz pomidory. Doprawiamy octu winnym oraz szczyptą cukru. Warzywa dusimy tak długo, aż potrawa zgęstnieje.

Na sam koniec dodajemy czosnek, oliwki i kapary, całość mieszając. Danie na samym końcu doprawia się solą i pieprzem. Potrawa jest bardzo aromatyczna. Przed podaniem warto caponatę posypać natką pietruszki oraz orzeszkami pinii.

Wartości odżywcze Caponata siciliana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
68.04 kcal
272.15 kcal
Białko
1.37 g
5.50 g

Węglowodany w caponata siciliana

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
7.84 g
31.36 g
Węglowodany przyswajalne
5.45 g
21.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.39 g
9.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.17 g
16.68 g
Tłuszcze nasycone
0.90 g
3.61 g
Tłuszcze nienasycone
3.27 g
13.07 g
Tłuszcze jednonasycone
2.16 g
8.65 g
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
4.41 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na caponata siciliana

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
40.67 µg (mcg)
162.68 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.53 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
32.56 mg
130.25 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.22 mg
4.90 mg
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.24 mg
Niacyna
0.79 mg
3.16 mg
Foliany
24.73 µg (mcg)
98.91 µg (mcg)
Beta karoten
428.19 µg (mcg)
1712.78 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na caponata siciliana

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
109.87 mg
439.49 mg
Potas
229.88 mg
919.51 mg
Wapń
20.24 mg
80.97 mg
Fosfor
37.77 mg
151.07 mg
Magnez
19.08 mg
76.32 mg
Żelazo
0.98 mg
3.91 mg
Cynk
0.34 mg
1.37 mg
Miedź
0.12 mg
0.48 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Caponata siciliana 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Caponata siciliana

Lista alergenów dla Caponata siciliana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania Caponata siciliana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
600 g
2.80
Za 360.0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 600 g
Papryka czerwona
400 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
100 g
6.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 100 g
Cebula
120 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Kapary
25 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 25 g
Pomidory w puszce
240 g
1 puszka
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 240 g
Rodzynki
40 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Orzeszki pinii
40 g
22.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ocet winny
30 ml
3 łyżki
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Koszt składników
93.40
Jak oceniasz przepis na caponata siciliana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób