Caponata siciliana
Opublikowano: 10.12.2022 r.
Bakłażany, czerwone papryki, seler naciowy, marynowane zielone oliwki i cebula to kluczowe składniki Caponata siciliana – tradycyjnego sycylijskiego dania, które podbije Twoje kubki smakowe. Dodaj do tego pomidory w puszce, kapary, rodzynki i orzeszki pinii, a wszystko podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem octu winnego. Powstaje mieszanka soczystych warzyw z nutą słodko-kwaśnego posmaku!
Składniki dla 4 porcji:
- Bakłażan - 600 g
- Papryka czerwona - 400 g
- Seler naciowy - 100 g
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 100 g
- Cebula - 120 g (1 sztuka)
- Kapary - 25 g
- Pomidory w puszce - 240 g (1 puszka)
- Rodzynki - 40 g
- Orzeszki pinii - 40 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Ocet winny - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Bakłażany pokrój w kostkę, posól i zostaw na 30 minut.
- Bakłażany opłucz i usmaż na rozgrzanej oliwie.
- Bakłażany zdejmij z patelni, na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i seler.
- Dodaj rodzynki, oliwki, kapary, pomidory z puszki i bakłażana.
- Duś do miękkości warzyw, dopraw octem, solą, pieprzem, papryką ostrą i bazylią.
- Caponatę podawaj posypana natką pietruszki i orzeszkami pinii.
Komentarz dietetyka
Danie diety śródziemnomorskiej, idealnie dla wegan.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk