Cannolo siciliano
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (300 g)
- Skórka z pomarańczy (50 g)
- Pistacje (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Wódka (30 ml)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na cannolo siciliano krok po kroku
W misce wymieszaj szczyptę soli, mąkę i 100 g cukru, dodaj masło i zagnieć chwilę.
Ubij jajka z wódką i winem i dodaj do mąki, zagnieć gładkie ciasto, schłodź w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm.
Wykrawaj okręgi długości około 10 cm.
Ciasto nawiń na foremki do rurek, ciasto powinno zachodzić na siebie na górze.
Na patelni rozgrzej olej i smaż rurki, aż będą rumiane.
Ubij śmietanę z mascarpone i 100g cukru, wymieszaj ze skórką pomarańczy.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.
Końcówki rurek posyp posiekanymi pistacjami.
- Tort bezowy
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Porzeczkowiec
- Tiramisu bez jajek
- Ciasto leśny mech
- Ciasto 3 bit z mascarpone
- Pralinki
- Ciasto balladyna
- Ciasto z masą kajmakową
- Tort z mascarpone
- Ciasto marchewkowe z mascarpone
- Sernik dyniowy
- Tarta z mascarpone
- Tort bezowy z mascarpone
- Tort z owocami
- Tort marchewkowy
- Tort czekoladowy z malinami
- Ciasto z mascarpone i kajmakiem
- Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat cannolo siciliano
Cannolo siciliano to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z kawą lub herbatą. Cannolo to smażone ciasto z dodatkiem nadzienia z mascarpone i śmietany lub ricotty. Dodatkiem mogą być kandyzowane owoce, orzechy lub czekolada. Przepis na cannolo siciliano jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć bardzo dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia pysznych rurek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, sól, cukier, wino białe wytrawne, wódka, śmietana kremówka 30%, mascarpone, skórka z pomarańczy kandyzowana, pistacje.
Jak zrobić cannolo siciliano? Na początek przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier i sól, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć chwilę. Ubij jajka z winem i wódką i wlej do mąki, zagnieć gładkie ciasto i schłodź je w lodówce przez 30 minut. Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm. Wykrawaj owale o średnicy około 10 cm. Każdy kawałek ciasta nawiń na foremkę do rurek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy o usmaż rurki, aż zrobią się rumiane. Ubij śmietanę z mascarpone i cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki. Końcówki rurek udekoruj posiekanymi pistacjami.
Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu. Około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując włoski deser świetnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Rurki możesz podać także z ricottą lub kremem budyniowym. Do dekoracji można użyć roztopionej czekolady lub innych orzechów.
Alergeny w cannolo siciliano
Lista alergenów dla cannolo siciliano przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze cannolo siciliano
Cannolo siciliano to deser zawierający łatwo przyswajalne węglowodany. Domowy deser przygotowany jest z dobrej jakości składników. Powinny go ograniczać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.