Cannolo siciliano

Opublikowano: 02.12.2021 r., 10:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser cannolo siciliano na talerzu
Cannolo siciliano
Cannolo siciliano to tradycyjny włoski deser. Włoskie cannolo przygotowywane są z nieco innego ciasta niż tradycyjne rurki z kremem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 50 min
Smażenie 20 min
718 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Masło (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Skórka z pomarańczy (50 g)
  • Pistacje (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Wódka (30 ml)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, foremka do rurek

Przepis na cannolo siciliano krok po kroku

W misce wymieszaj szczyptę soli, mąkę i 100 g cukru, dodaj masło i zagnieć chwilę.

Ubij jajka z wódką i winem i dodaj do mąki, zagnieć gładkie ciasto, schłodź w lodówce przez 30 minut.

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm.

Wykrawaj okręgi długości około 10 cm.

Ciasto nawiń na foremki do rurek, ciasto powinno zachodzić na siebie na górze.

Na patelni rozgrzej olej i smaż rurki, aż będą rumiane.

Ubij śmietanę z mascarpone i 100g cukru, wymieszaj ze skórką pomarańczy.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.

Końcówki rurek posyp posiekanymi pistacjami.

Jak oceniasz przepis na cannolo siciliano
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat cannolo siciliano

Cannolo siciliano to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z kawą lub herbatą. Cannolo to smażone ciasto z dodatkiem nadzienia z mascarpone i śmietany lub ricotty. Dodatkiem mogą być kandyzowane owoce, orzechy lub czekolada. Przepis na cannolo siciliano jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć bardzo dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia pysznych rurek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, sól, cukier, wino białe wytrawne, wódka, śmietana kremówka 30%, mascarpone, skórka z pomarańczy kandyzowana, pistacje.

Jak zrobić cannolo siciliano? Na początek przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier i sól, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć chwilę. Ubij jajka z winem i wódką i wlej do mąki, zagnieć gładkie ciasto i schłodź je w lodówce przez 30 minut. Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm. Wykrawaj owale o średnicy około 10 cm. Każdy kawałek ciasta nawiń na foremkę do rurek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy o usmaż rurki, aż zrobią się rumiane. Ubij śmietanę z mascarpone i cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki. Końcówki rurek udekoruj posiekanymi pistacjami.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu. Około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując włoski deser świetnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Rurki możesz podać także z ricottą lub kremem budyniowym. Do dekoracji można użyć roztopionej czekolady lub innych orzechów.

Alergeny w cannolo siciliano

Lista alergenów dla cannolo siciliano przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze cannolo siciliano

na 100g gotowej potrawy

Cannolo siciliano to deser zawierający łatwo przyswajalne węglowodany. Domowy deser przygotowany jest z dobrej jakości składników. Powinny go ograniczać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
479.15
718.72
Białko (g)
5.67
8.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
26.84
40.26
Węglowodany przyswajalne (g)
25.97
38.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
38.49
57.73
Tłuszcze nasycone (g)
14.74
22.11
Tłuszcze nienasycone (g)
23.75
35.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
12.74
19.12
Potas (mg)
105.23
157.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.30
52.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
2.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannolo siciliano 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cannolo siciliano

Koszt składników
110.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Skórka z pomarańczy
50 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 50 g
Pistacje
150 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Wódka
30 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 ml
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
110.90