Cannoli
Opublikowano: 02.12.2021 r.
Mąka pszenna, śmietanka kremowa, mascarpone i kandyzowana skórka z pomarańczy to główne składniki, które tworzą magiczny smak cannoli. Ten klasyczny włoski deser zachwyca delikatnością kremu i chrupkością rurki, wypełnionej aksamitnym nadzieniem. Spróbuj swoich sił w kuchni i poczuj się jak prawdziwy szef cukierni!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Masło - 140 g
- Jajko - 3 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Mascarpone - 350 g
- Pistacje - 100 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 100 g
- Czekolada gorzka - 120 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier i sól, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć chwilę.
- Ubij jajka z winem marsala i wlej do mąki, zagnieć gładkie ciasto i schłodź je w lodówce przez 30 minut.
- Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm.
- Wykrawaj owale o średnicy około 10 cm.
- Każdy kawałek ciasta nawiń na foremkę do rurek.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy o usmaż rurki, aż zrobią się rumiane.
- Ubij śmietanę z mascarpone i cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy i pistacje, wymieszaj.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego ze ściętą szeroką tylką i nadziewaj rurki.
- Końcówki rurek udekoruj startą gorzką czekoladą.
Komentarz dietetyka
Cannoli to słodki wyrób zawierający dużą ilość dodanego cukru. Krem do rurek jest kaloryczny, gdyż wykonany jest z tłustych mlecznych wyrobów. Deseru unikać powinny bezwzględnie osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny