Cannelloni ze szpinakiem
- Makaron cannelloni (150 g)
- Szpinak mrożony (450 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Serek ricotta (250 g)
- Śmietana 12% (250 g)
- Ser parmezan (80 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Ser Mozzarella - 3/4 opakowania (100 g)
Przepis na cannelloni ze szpinakiem krok po kroku
W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente. Odcedź i odłóż.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw całość solą i pieprzem. Do masy dodaj ricottę i wymieszaj całość.
Naczynie żaroodporne polej 1 łyżką oliwy. Każdą rurkę makaronową nadziej dokładnie farszem szpinakowym. Rurki ułóż w naczyniu obok siebie.
W małym rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej starty parmezan. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, całość dokładnie wymieszaj. Sosem polej makaron. Wierzch posyp startą mozzarellą.
Cannelloni piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Więcej informacji na temat cannelloni ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem to propozycja idealna dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Smakuje niezwykle pysznie, a przy tym jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Makaron w takiej formie jest świetną alternatywą dla typowych dań włoskich, a także zapiekanek. Choć całość może się wydawać pracochłonna, wcale tak nie jest. Farsz do tego dania można przygotować wcześniej, by ułatwić sobie pracę. Cannelloni świetnie smakuje w towarzystwie pysznej surówki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszne cannelloni ze szpinakiem, które jest smaczne, a przy tym pełne smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To danie, które nie tylko jest piękne, ale również bardzo sycące ze względu na dość sporą ilość białka.
Przepis na cannelloni ze szpinakiem jest bardzo łatwy i pozwala na przygotowanie dania jak z prawdziwej włoskiej restauracji. Śródziemnomorski klimat można osiągnąć poprzez dodanie pysznego twardego i długo dojrzewającego sera. Świetnie sprawdza się w tym wypadku parmezan, który wspaniale podkręca smak sosu śmietanowego. Makaron z pysznym farszem ze szpinaku skąpany w gęstym, białym sosie jest niezwykle pyszny. To wybór odpowiedni dla wszystkich, którzy kochają makarony.
To danie jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wszystko ze względu na naprawdę mnóstwo wspaniałych połączeń smakowych, które się w tym daniu odnajdują. Szpinak z serkiem ricotta i czosnkiem, śmietanowy sos z serem, a wszystko to przykryte pyszną i rozpływającą się w ustach mozzarellą. To coś dla prawdziwych smakoszy. Do zrobienia farszu można wykorzystać zarówno szpinak mrożony, jak i świeży szpinak. Obie wersje smakują dobrze i wspaniale się sprawdzą. Szpinak mrożony jest wersją bardziej wygodną, gdyż można go dostać praktycznie w każdym sklepie, a dodatkowo jest już rozdrobniony. Dlatego to dobry wybór, by skrócić cały czas przygotowywania tego dania.
To danie to idealny pomysł na obiad, czy kolację dla całej rodziny. Choć nie zawiera mięsa, jest bardzo smaczną potrawą, a przy tym łatwo ją zrobić. Jest też niezwykle sycąca.
Alergeny w cannelloni ze szpinakiem
Lista alergenów dla cannelloni ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron cannelloni
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Śmietana 12%
- Ser parmezan
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze cannelloni ze szpinakiem
To zdrowe danie pełne błonnika i witamin.
Energia i białka
(273g)
Węglowodany
(273g)
Tłuszcze
(273g)
Witaminy
(273g)
Składniki mineralne
(273g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.