Cannelloni wegetariańskie
Opublikowano: 07.10.2021 r.
Makaron cannelloni, czerwona papryka, cukinia, dynia i cheddar - oto ekipa, która sprawi, że twoje wegetariańskie cannelloni będą absolutnym hitem. Te pełne smaku i kolorów warzywa z dodatkiem kremowego sera tworzą pyszną mieszankę, która zadowoli każdego smakosza. Wszystko to podlane bulionem warzywnym dla ekstra głębi smaku.
Składniki dla 7 porcji:
- Makaron cannelloni - 300 g
- Jajko - 3 szt.
- Papryka czerwona - 300 g
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Dynia - 200 g
- Pomidor - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
- Masło - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Bulion warzywny - 250 ml
- Ser cheddar - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Cukinię pokrój w drobną kostkę, z papryki wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę.
- Dynie pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i skrop olejem rzepakowym, upiecz w piekarniku do miękkości. Wydrąż i widelcem rozdrobnij miąższ.
- Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem ziołowym, wbij jajka i wymieszaj dokładnie.
- Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj pomidory i bulion warzywny i wymieszaj.
- Rurki makaronu faszeruj warzywami i układaj w naczyniu żaroodpornym.
- Na wierzch wyłóż pomidory z bulionem.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
- Na koniec posyp żółtym serem cheddar i wstaw do piekarnika, aby się rozpuścił.
Komentarz dietetyka
Cannelloni warzywne to świetna propozycja na jarskie danie. Dania bez mięsny powinny zastępować w naszej diecie przynajmniej 2-3 posiłki w tygodniu z dodatkiem mięsa. Warzywa mają dużo błonnika i sprawiają, że czujemy się dłużej syci.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny