Camembert z piekarnika

Opublikowano: 01.06.2022 r., 16:34 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Camembert z piekarnika na czarnym talerzu z figami i grzankami
Camembert z piekarnika
Camembert z piekarnika to pyszny pomysł na dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezę. Najlepszy będzie podany z żurawiną i podpieczoną bagietką.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 5 min
619 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ser camembert (120 g)
  • Żurawina w słoiku (10 g)
  • Orzechy włoskie (10 g)
  • Oliwa z oliwek (5 ml)
  • Rozmaryn świeży (1 g)
  • Bagietka francuska (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
rozmaryn
Sprzęt kuchenny
naczynie żaroodporne

Przepis na camembert z piekarnika krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

Bagietkę przekrój na pół, skrop oliwą i oprósz rozmarynem.

Z camemberta zetnij górną skórkę, starając się jak najmniej wyciąć miękką część sera.

Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok umieść bagietkę i całość piecz przez 5-7 minut.

Przed podaniem wyłóż na camembert żurawinę i pokruszone orzechy.

Jak oceniasz przepis na camembert z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat camemberta z piekarnika

Camembert z piekarnika to pyszny pomysł na dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezę. Najlepszy będzie podany z żurawiną i podpieczoną bagietką.

Przepis na camembert z piekarnika wykonasz w kilka minut. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Bagietkę przekrój na pół, skrop oliwą i oprósz rozmarynem. Z camemberta zetnij górną skórkę, starając się jak najmniej wyciąć miękką część sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok umieść bagietkę i całość piecz przez 5-7 minut. Przed podaniem wyłóż na camembert żurawinę i pokruszone orzechy.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić camembert z piekarnika. Taki pieczony przysmak to dobry pomysł, jeśli chcesz w niecodzienny sposób podać ser podpuszczkowy na obiad.

Ser camembert jest miękkim serem. Jego nazwa pochodzi od nazwy miejscowości, gdzie opracowano jego recepturę. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania wykorzystywane są grzyby pleśniowe z gatunku Penicillium camemberti. Te grzyby powodują, że ser pokrywa biała, charakterystyczna kołderka z pleśni. Odpowiednio przygotowany ser powinien być sprężysty z kremowym środkiem bez mocnego zapachu. Ale wśród konsumentów pojawiają się również fani mocno przejrzałego camemberta z ostrym zapachem zgnilizny i żółtym środkiem i właśnie taki uznają za naprawdę smaczny. Jest produktem wysokokalorycznym, również bogatym w witaminy z grupy B.

Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym. Infekcje dróg moczowych spowodowane są najczęściej przez bakterie Escherichia coli, które się do tych dróg dostają. Żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścian dróg moczowych i zwiększa przez to ich wydalanie z moczem.

W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca. Dodatkowo zapobiega wrzodom żołądka, poprzez powstrzymywanie osadzania się H. pylori na ściankach żołądka.

Alergeny w camembercie z piekarnika

Lista alergenów dla camemberta z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser camembert
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Wartości odżywcze camemberta z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
317.71
619.53
Białko (g)
15.70
30.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
16.38
31.95
Węglowodany przyswajalne (g)
15.35
29.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
2.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
21.40
41.74
Tłuszcze nasycone (g)
11.35
22.13
Tłuszcze nienasycone (g)
10.06
19.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.71
13.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.34
6.52
Cholesterol (mg)
44.08
85.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
148.45
289.48
Witamina B6 (mg)
0.20
0.39
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.80
1.55
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.23
0.45
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.48
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
147.55
287.72
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.42
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.42
0.82
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
3.27
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
74.89
146.04
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
669.62
1305.76
Potas (mg)
144.30
281.39
Wapń (mg)
257.61
502.34
Fosfor (mg)
257.43
501.99
Magnez (mg)
29.04
56.62
Żelazo (mg)
1.41
2.74
Cynk (mg)
1.89
3.68
Miedź (mg)
0.13
0.26
Mangan (mg)
0.21
0.40
Brak danych dla: bagietka francuska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny camemberta z piekarnika 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania camemberta z piekarnika

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser camembert
120 g
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Żurawina w słoiku
10 g
7.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Orzechy włoskie
10 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Rozmaryn świeży
1 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1 g
Bagietka francuska
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
51.00