Camembert z piekarnika
- Ser camembert (120 g)
- Żurawina w słoiku (10 g)
- Orzechy włoskie (10 g)
- Oliwa z oliwek (5 ml)
- Rozmaryn świeży (1 g)
- Bagietka francuska (50 g)
Przepis na camembert z piekarnika krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Bagietkę przekrój na pół, skrop oliwą i oprósz rozmarynem.
Z camemberta zetnij górną skórkę, starając się jak najmniej wyciąć miękką część sera.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok umieść bagietkę i całość piecz przez 5-7 minut.
Przed podaniem wyłóż na camembert żurawinę i pokruszone orzechy.
Więcej informacji na temat camemberta z piekarnika
Camembert z piekarnika to pyszny pomysł na dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezę. Najlepszy będzie podany z żurawiną i podpieczoną bagietką.
Przepis na camembert z piekarnika wykonasz w kilka minut. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Bagietkę przekrój na pół, skrop oliwą i oprósz rozmarynem. Z camemberta zetnij górną skórkę, starając się jak najmniej wyciąć miękką część sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok umieść bagietkę i całość piecz przez 5-7 minut. Przed podaniem wyłóż na camembert żurawinę i pokruszone orzechy.
W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić camembert z piekarnika. Taki pieczony przysmak to dobry pomysł, jeśli chcesz w niecodzienny sposób podać ser podpuszczkowy na obiad.
Ser camembert jest miękkim serem. Jego nazwa pochodzi od nazwy miejscowości, gdzie opracowano jego recepturę. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania wykorzystywane są grzyby pleśniowe z gatunku Penicillium camemberti. Te grzyby powodują, że ser pokrywa biała, charakterystyczna kołderka z pleśni. Odpowiednio przygotowany ser powinien być sprężysty z kremowym środkiem bez mocnego zapachu. Ale wśród konsumentów pojawiają się również fani mocno przejrzałego camemberta z ostrym zapachem zgnilizny i żółtym środkiem i właśnie taki uznają za naprawdę smaczny. Jest produktem wysokokalorycznym, również bogatym w witaminy z grupy B.
Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym. Infekcje dróg moczowych spowodowane są najczęściej przez bakterie Escherichia coli, które się do tych dróg dostają. Żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścian dróg moczowych i zwiększa przez to ich wydalanie z moczem.
W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca. Dodatkowo zapobiega wrzodom żołądka, poprzez powstrzymywanie osadzania się H. pylori na ściankach żołądka.
Alergeny w camembercie z piekarnika
Lista alergenów dla camemberta z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser camembert
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
Wartości odżywcze camemberta z piekarnika
Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.