Camembert z grilla
Przepis na camembert z grilla krok po kroku
Ser bezpośrednio umieść na ruszcie i przypiecz z każdej strony przez 3-4 minuty.
Więcej informacji na temat camembert z grilla
Zastanawiasz się jak zrobić ser camembert z grilla? Przedstawiamy Ci szybki przepis na jego przygotowanie – dzięki niemu, odkryjesz ser pleśniowy na nowo w pysznej wersji, rozpływającej się w ustach.
Na początek powiedzmy sobie jak przyrządzić taki camembert z grilla. Do jego przygotowania potrzebujemy ser camembert i grilla – naprawdę to wszystko! W Internecie możesz znaleźć wiele przepisów na przykład na camembert z grilla w folii czy z czosnkiem, natomiast my polecamy ten tradycyjny – bezpośrednio pieczony na grillu. Ewentualnie możesz ułożyć go na aluminiowej tatce do pieczenia na grillu.
Jeśli nie masz możliwości zorganizowania grilla z powodu złej pogody czy braku odpowiedniego miejsca to nie przejmuj się. Są sposoby, dzięki którym możesz przygotować grillowany camembert na ciepło bez grilla, a co więcej nawet bez wychodzenia z domu. Możesz przypiec go na patelni grillowej lub wykorzystując w tym celu grill elektryczny. Smak sera z grilla elektrycznego nie różni się znacznie od tego z tradycyjnego grilla.
Z czym podawać grillowany camembert? Odpowiedź jest oczywista – z żurawiną, która jet najczęściej wykorzystywanym dodatkiem, a to z uwagi na to, że idealnie komponuje się z serem. Owoce żurawiny najlepiej kupić w słoiku, już gotowe do zjedzenia. Taka żurawina jest dostępna w większości sklepów, więc nie powinnaś/powinieneś mieć problemu z jej zakupem. Jeśli będzie taka możliwość wybierz tą niskosłodzoną, ponieważ warto ograniczać ilość cukru, którą zjadamy z uwagi na ryzyko pojawienia się nadmiernej masy ciała oraz chorób towarzyszących. Oprócz żurawiny, ser podawaj z pieczywem (może być również takie przypieczone na grillu) oraz świeżymi warzywami.
Jeżeli lubisz ostrzejszy smak to możesz przed pieczeniem posypać ser wybranym przyprawami: pieprzem, ostrą papryką czy papryczką chili. Natomiast nie warto już dosalać sera, ponieważ jest on naturalnie słony.
Pamiętaj, by grillowany ser camembert zjadać od razu po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepły. To wtedy jest najsmaczniejszy!
Alergeny w camembert z grilla
Lista alergenów dla camembert z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser camembert
Wartości odżywcze camembert z grilla
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.