Camembert w panierce

Opublikowano: 21.09.2023 r., 11:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Camembert w panierce podany na białym półmisku.
Camembert w panierce
Smażony camembert w panierce to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rozpływający się w ustach ser smażony.
Przygotowanie 30 min
1286 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser camembert - 2 krążki (240 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz

Przepis na camembert w panierce krok po kroku

Jajko wybij do miski i roztrzep je przy pomocy widelca.

Do dwóch osobnych talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą.

Do bułki tartej dodaj 1 płaską łyżeczkę papryki ostrej i wymieszaj.

Ser camembert panieruj w mące, jajku oraz bułce (zrób to bardzo dokładnie, aby ser nie wypłyną).

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim panierowany camembert z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowy ser podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na camembert w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,0% osób

Więcej informacji na temat camemberta w panierce

Smażony camembert w panierce to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Camembert w panierce możesz również upiec w piekarniku. Smażony ser warto podać z dodatkiem sosu żurawinowego oraz z surówką przygotowaną na bazie mieszanki sałat, pomidora oraz ogórka z sosem winegret. Sprawdzony przepis na camembert w panierce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser camembert, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy oraz papryka ostra.

A jak zrobić camembert w panierce? Jajko wybij do miski i roztrzep je przy pomocy widelca. Do dwóch osobnych talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do bułki tartej dodaj 1 płaską łyżeczkę papryki ostrej i wymieszaj. Ser camembert panieruj w mące, jajku oraz bułce (zrób to bardzo dokładnie, aby ser nie wypłyną). Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim panierowany camembert z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Gotowy ser podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Camembert to francuskiego pochodzenia ser pleśniowy o dość miękkiej strukturze. Camembert jest serem zawierającym dużą ilość białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Białko jest potrzebne do procesów budulcowych komórek naszego ciała. Camembert zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, które podnoszą poziom trójglicerydów w naszej krwi. Sery pleśniowe nie powinny być spożywane przez osoby starsze, dzieci poniżej 4 roku życia oraz kobiety w ciąży. Smażony ser jest wysokokaloryczny, dlatego osoby będące na dietach redukcyjnych powinny ograniczyć jego ilość w codziennym jadłospisie.

Podsumowując: wiesz już, jak usmażyć pyszny camembert w panierce. Potrawa świetnie sprawdzi się jako pożywne danie obiadowe dla całej rodziny - warto podać go z dodatkiem sosu na bazie żurawiny lub z konfiturą żurawinową oraz z surówką ze świeżych warzyw. Ser smażony jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w camembercie w panierce

Lista alergenów dla camemberta w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser camembert
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze camemberta w panierce

na 100g gotowej potrawy

Camembert w panierce to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezy. Ser smażony jest dość kaloryczny, dlatego warto spożywać go w umiarkowanych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
428.72
1286.17
Białko (g)
13.35
40.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
23.79
71.37
Węglowodany przyswajalne (g)
23.06
69.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
30.98
92.93
Tłuszcze nasycone (g)
8.81
26.43
Tłuszcze nienasycone (g)
22.17
66.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.11
48.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.06
18.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.37
184.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.40
7.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.37
208.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
460.80
1382.39
Potas (mg)
137.84
413.51
Wapń (mg)
189.27
567.80
Fosfor (mg)
200.11
600.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.71
65.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.97
5.92
Cynk (mg)
1.45
4.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny camemberta w panierce 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania camemberta w panierce

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser camembert
240 g
2 krążki
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 240 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
26.80