Camembert w panierce

Opublikowano: 07.06.2025 r.
Ser camembert, jajko, bułka tarta – to kluczowe składniki pysznej przystawki, którą jest camembert w panierce. Chrupiąca złocista skórka z bułki tartej, a w środku miękki i kremowy ser. Wkrótce przekonasz się, że to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 2 porcji:
- Ser camembert - 240 g (2 krążki)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Olej rzepakowy - 120 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Jajko wybij do miski i roztrzep je przy pomocy widelca.
- Do dwóch osobnych talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą.
- Do bułki tartej dodaj 1 płaską łyżeczkę papryki ostrej i wymieszaj.
- Ser camembert panieruj w mące, jajku oraz bułce (zrób to bardzo dokładnie, aby ser nie wypłyną).
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim panierowany camembert z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- Gotowy ser podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Camembert w panierce to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezy. Ser smażony jest dość kaloryczny, dlatego warto spożywać go w umiarkowanych ilościach.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny