Camembert w panierce
- Ser camembert - 2 krążki (240 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
Przepis na camembert w panierce krok po kroku
Jajko wybij do miski i roztrzep je przy pomocy widelca.
Do dwóch osobnych talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą.
Do bułki tartej dodaj 1 płaską łyżeczkę papryki ostrej i wymieszaj.
Ser camembert panieruj w mące, jajku oraz bułce (zrób to bardzo dokładnie, aby ser nie wypłyną).
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim panierowany camembert z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowy ser podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat camemberta w panierce
Smażony camembert w panierce to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Camembert w panierce możesz również upiec w piekarniku. Smażony ser warto podać z dodatkiem sosu żurawinowego oraz z surówką przygotowaną na bazie mieszanki sałat, pomidora oraz ogórka z sosem winegret. Sprawdzony przepis na camembert w panierce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser camembert, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy oraz papryka ostra.
A jak zrobić camembert w panierce? Jajko wybij do miski i roztrzep je przy pomocy widelca. Do dwóch osobnych talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do bułki tartej dodaj 1 płaską łyżeczkę papryki ostrej i wymieszaj. Ser camembert panieruj w mące, jajku oraz bułce (zrób to bardzo dokładnie, aby ser nie wypłyną). Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim panierowany camembert z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Gotowy ser podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Camembert to francuskiego pochodzenia ser pleśniowy o dość miękkiej strukturze. Camembert jest serem zawierającym dużą ilość białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Białko jest potrzebne do procesów budulcowych komórek naszego ciała. Camembert zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, które podnoszą poziom trójglicerydów w naszej krwi. Sery pleśniowe nie powinny być spożywane przez osoby starsze, dzieci poniżej 4 roku życia oraz kobiety w ciąży. Smażony ser jest wysokokaloryczny, dlatego osoby będące na dietach redukcyjnych powinny ograniczyć jego ilość w codziennym jadłospisie.
Podsumowując: wiesz już, jak usmażyć pyszny camembert w panierce. Potrawa świetnie sprawdzi się jako pożywne danie obiadowe dla całej rodziny - warto podać go z dodatkiem sosu na bazie żurawiny lub z konfiturą żurawinową oraz z surówką ze świeżych warzyw. Ser smażony jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w camembercie w panierce
Lista alergenów dla camemberta w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser camembert
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze camemberta w panierce
Camembert w panierce to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezy. Ser smażony jest dość kaloryczny, dlatego warto spożywać go w umiarkowanych ilościach.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.