Calzone z mięsem mielonym
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Olej rzepakowy - 7 łyżek stołowych (70 ml)
- Cukier (15 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Pomidory w puszce - krojone (400 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Ser żółty (150 g)
- Koncentrat pomidorowy (30 g)
Przepis na calzone z mięsem mielonym krok po kroku
W garnuszku podgrzej delikatnie mleko, zdejmij je z palnika i dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę, dodaj 6 łyżek oleju, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Składniki wyrabiaj do momentu uzyskania ciasta, które nie będzie przyklejało się do dłoni.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmażyć na nim mięso. Następnie dodaj do niego pomidory z puszki oraz paprykę i podsmażaj przez 5 minut.
Po tym czasie na patelnię dodaj kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Składniki wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
Farsz dopraw do smaku połową łyżeczki soli, pieprzu, curry oraz bazylii. Składniki dokładnie wymieszaj, podsmaż chwilę i zdejmij z palnika.
Farsz pozostaw do wystudzenia.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka od talerzyków deserowych.
Na każdy placek ciasta ułóż po 2 łyżki farszu i posyp tartym serem. Brzegi ciasta zlep jak pierogi.
Calzone ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posmaruj odrobiną wody.
Potrawę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 minut.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat calzone z mięsem mielonym
Calzone z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pieróg calzone to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej. Pyszne calzone można przygotować z różnymi farszami, np. z farszem z pieczarkami lub farszem z mięsa mielonego. Przepis na calzone z mięsem mielonym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania calzone potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, drożdże, olej rzepakowy, cukier, mięso mielone, papryka czerwona, pomidory w puszce, kukurydza konserwowa, ser żółty, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, curry oraz bazylia.
A jak zrobić calzone z mięsem mielonym? Z mąki, drożdży, mleka, oleju rzepakowego, cukru oraz soli przygotuj ciasto drożdżowe i pozostaw je do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmażyć na nim mięso. Następnie dodaj do niego pomidory z puszki oraz paprykę i podsmażaj przez 5 minut. Na patelnię dodaj kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Składniki wymieszaj. Farsz dopraw do smaku połową łyżeczki soli, pieprzu, curry oraz bazylii. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka. Na każdy placek ciasta ułóż farsz i posyp tartym serem. Brzegi ciasta zlep jak pierogi. Potrawę piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry.
Podsumowując pyszne calzone z miesem mielonym oraz warzywami to doskonała propozycja na obiad, który wywodzi się z kuchni włoskiej. Smaczne calzone jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w calzone z mięsem mielonym
Lista alergenów dla calzone z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser żółty
Wartości odżywcze calzone z mięsem mielonym
Calzone z mięsem mielonym doskonała propozycja na smaczny posiłek. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.