Calzone z kurczakiem
- Mąka pszenna typ 1850 (100 g)
- Drożdże świeże (10 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cukier (5 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (150 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Papryka czerwona (200 g)
- Kukurydza konserwowa (80 g)
- Ser mozzarella light (60 g)
- Cebula czerwona (50 g)
Przepis na calzone z kurczaka krok po kroku
Ciasto na calzone: Do miseczki wlej wodę (około 70 ml), dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. Do drugiej miseczki wsyp resztę mąki, dodaj olej i sól. Następnie dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw na około 25-30 minut do momentu wyrośnięcia. Gdy ciasto na calzone wyrośnie (możesz podzielić je na dwie części, wówczas będą mniejsze porcje), następnie rozwałkuj jedną większą lub dwie mniejsze części na placek.
Farsz do calzone: Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka. Przypraw według uznania. W międzyczasie pokrój cebulkę i paprykę w kosteczkę. Dodaj warzywa do mięsa na patelnię. Na sam koniec wrzuć kukurydzę i wymieszaj.
Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki posmaruj passatą pomidorową i dodaj farsz z patelni.
Posyp startym serem mozzarella. Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki złóż na pół i sklej brzegi.
Piecz w 180 st. C przez około 15-20 minut.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat calzone z kurczaka
Smaczne calzone to potrawa kuchni włoskiej, która kształtem przypomina pieroga. Jest to bardzo prosty przepis, który nie zajmuje zbyt wiele czasu. Pomysł na calzone z kurczakiem sprawdzi się świetnie na obiad lub kolacje.
Jak zrobić calzone z kurczakiem?
Poznaj prosty przepis na ciasto na calzone.
Do miseczki wlej wodę (około 70 ml), dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. Do drugiej miseczki wsyp resztę mąki, dodaj olej i sól. Następnie dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw na około 25-30 minut do momentu wyrośnięcia. Gdy ciasto na calzone wyrośnie (możesz podzielić je na dwie części, wówczas będą mniejsze porcje), następnie rozwałkuj jedną większą lub dwie mniejsze części na placek.
Jak przygotować farsz do calzone?
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka. Przypraw według uznania. W międzyczasie pokrój cebulkę i paprykę w kosteczkę. Dodaj warzywa do mięsa na patelnię. Na sam koniec wrzuć kukurydzę i wymieszaj.
Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki posmaruj passatą pomidorową i dodaj farsz z patelni. Posyp startym serem mozzarella. Posyp startym serem mozzarella. Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki złóż na pół i sklej brzegi. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Mięso to dobre źródło pełnowartościowego białka zawiera witaminy z grupy B i rozpuszczalne w tłuszczach. Poza tym jest cennym źródłem żelaza, cynku, potasu, wapnia i magnezu. W 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się 98 kcal, 21.5 g białka, 1.3 g tłuszczu w tym 0,3 g tłuszczów nasyconych. Mięso z kurczaka ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, dlatego osoby chcące zredukować masę ciała lub zbudować masę mięśniową mogą śmiało korzystać z takiego mięsa. Należy jednak mieć na uwadze, że istotny wpływ ma sposób przygotowania mięsa. Należy zrezygnować ze smażenia na głębokim oleju w panierce, ponieważ nie jest to korzystne dla zdrowia.
Domowe calzone z kurczakiem jest dobre i sycące. Potrawa wygląda zupełnie inaczej niż klasyczna pizza. Niemniej wspomniane dania mają ze sobą wiele wspólnego, ponieważ głównym składnikiem jest właśnie ciasto na pizzę. W obu wariantach można podawać potrawy z ulubionymi dodatkami.
Alergeny w calzone z kurczakiem
Lista alergenów dla Calzone z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze calzone z kurczaka
Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i po odgrzaniu.
Energia i białka
(392g)
Węglowodany
(392g)
Tłuszcze
(392g)
Witaminy
(392g)
Składniki mineralne
(392g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.