Przepis na caldosa krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kumin, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę i czosnek obierz z łuski i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem.

Łopatkę wieprzową pokrój na kawałki i umieść w garnku, wlej 1l wody, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut.

Obierz i pokrój w kostkę marchew, seler, ziemniaki i batata, a kolbę kukurydzy podziel na mniejsze kawałki.

Dodaj do zupy, dopraw solą i gotuj 15 minut.

Posiekaj papryczkę chilli, dodaj do zupy razem z pomidorami z puszki i fasolą, gotuj 10 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, dodaj do zupy razem z kuminem i wymieszaj.

Podawaj w głęboki talerzu z kleksem śmietany.

Caldosa podana w miseczce.
Caldosa
Koszt przygotowania dania
41.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
396 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Caldosa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o caldosa

Caldosa to tradycyjna Kubańska potrawa przygotowuje się ją na bazie mięsa wieprzowego i pomidorów. Pyszna i syta zupa doskonale sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę caldosa jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, czosnek, pomidory w puszce, ziemniaki, kukurydza kolba, marchew, fasola biała, seler korzeń, natka pietruszki, bataty, sól, pieprz, papryczka chilli, kumin, kolendra świeża, masło klarowane.

Jak zrobić zupę caldosa? Cebulę i czosnek obierz z łuski i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem. Łopatkę wieprzową pokrój na kawałki i umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut. Obierz i pokrój w kostkę marchew, seler, ziemniaki i batata, a kolbę kukurydzy podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy, dopraw solą i gotuj 15 minut. Posiekaj papryczkę chilli, dodaj do zupy razem z pomidorami z puszki i fasolą, gotuj 10 minut. Posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, dodaj do zupy razem z kuminem i wymieszaj.

Pomidory są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym dla naszego ciała. Odpowiada między innymi za wytwarzanie hormonów białkowych a także enzymów.

Podsumowując caldosa to gęsta zupa nazywana często gulaszem. Jest ona skromniejszą odmianą Ajiaco, gdyż zawiera mniej rodzajów mięsa i warzyw. Caldosa jest bardzo syta, dlatego możesz ją podać jako danie główne na obiad. Gulaszowa zupa świetnie nadaje się do przechowywania w lodówce i do podgrzewania.

Wartości odżywcze caldosa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
127.92 kcal
396.55 kcal
Białko
5.66 g
17.56 g

Węglowodany w caldosa

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
8.82 g
27.35 g
Węglowodany przyswajalne
7.25 g
22.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
4.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz
8.08 g
25.04 g
Tłuszcze nasycone
4.33 g
13.41 g
Tłuszcze nienasycone
3.75 g
11.63 g
Tłuszcze jednonasycone
3.04 g
9.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
2.21 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol
9.68 mg
30.00 mg
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na caldosa

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A
174.73 µg (mcg)
541.65 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Witamina C
7.18 mg
22.25 mg
Witamina D
0.44 µg (mcg)
1.36 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
1.64 mg
Brak danych dla: kukurydza (kolba), bataty.
czytaj dalej
Retinol
27.29 µg (mcg)
84.60 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.78 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.34 mg
Niacyna
1.72 mg
5.33 mg
Foliany
13.53 µg (mcg)
41.95 µg (mcg)
Beta karoten
1603.24 µg (mcg)
4970.05 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na caldosa

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
97.18 mg
301.25 mg
Potas
285.05 mg
883.65 mg
Wapń
22.37 mg
69.35 mg
Fosfor
79.89 mg
247.65 mg
Magnez
18.66 mg
57.85 mg
Żelazo
0.86 mg
2.67 mg
Cynk
0.92 mg
2.85 mg
Miedź
0.10 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny caldosa 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w caldosa

Lista alergenów dla caldosa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania caldosa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
800 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.43
Za 800 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
250 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Kukurydza (kolba)
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Bataty
250 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
75.10
Jak oceniasz przepis na caldosa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób