Caldosa
- Łopatka wieprzowa (800 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (250 g)
- Kukurydza (kolba) (300 g)
- Bataty (250 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Masło klarowane (100 g)
Przepis na caldosa krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz z łuski i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem.
Łopatkę wieprzową pokrój na kawałki i umieść w garnku, wlej 1l wody, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut.
Obierz i pokrój w kostkę marchew, seler, ziemniaki i batata, a kolbę kukurydzy podziel na mniejsze kawałki.
Dodaj do zupy, dopraw solą i gotuj 15 minut.
Posiekaj papryczkę chilli, dodaj do zupy razem z pomidorami z puszki i fasolą, gotuj 10 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, dodaj do zupy razem z kuminem i wymieszaj.
Podawaj w głęboki talerzu z kleksem śmietany.
-
Tamale
-
Ziemniaki faszerowane
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Cassoulet
-
Gulasz z papryką
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Gulasz segedyński
-
Rosolnik
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Bitki z łopatki wieprzowej
-
Łopatka w sosie własnym
-
Łopatka pieczona w rękawie
-
Kofty wieprzowe
-
Gulasz z wieprzowiny
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
-
Kotlety z łopatki wieprzowej
-
Gulasz z kurkami
-
Dania z łopatki wieprzowej na obiad
Więcej informacji na temat caldosa
Caldosa to tradycyjna Kubańska potrawa przygotowuje się ją na bazie mięsa wieprzowego i pomidorów. Pyszna i syta zupa doskonale sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę caldosa jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, czosnek, pomidory w puszce, ziemniaki, kukurydza kolba, marchew, fasola biała, seler korzeń, natka pietruszki, bataty, sól, pieprz, papryczka chilli, kumin, kolendra świeża, masło klarowane.
Jak zrobić zupę caldosa? Cebulę i czosnek obierz z łuski i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem. Łopatkę wieprzową pokrój na kawałki i umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut. Obierz i pokrój w kostkę marchew, seler, ziemniaki i batata, a kolbę kukurydzy podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy, dopraw solą i gotuj 15 minut. Posiekaj papryczkę chilli, dodaj do zupy razem z pomidorami z puszki i fasolą, gotuj 10 minut. Posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, dodaj do zupy razem z kuminem i wymieszaj.
Pomidory są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym dla naszego ciała. Odpowiada między innymi za wytwarzanie hormonów białkowych a także enzymów.
Podsumowując caldosa to gęsta zupa nazywana często gulaszem. Jest ona skromniejszą odmianą Ajiaco, gdyż zawiera mniej rodzajów mięsa i warzyw. Caldosa jest bardzo syta, dlatego możesz ją podać jako danie główne na obiad. Gulaszowa zupa świetnie nadaje się do przechowywania w lodówce i do podgrzewania.
Alergeny w caldosa
Lista alergenów dla caldosa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze caldosa
Caldosa to zupa zawierająca dużą ilość białka zwierzęcego. Zupa jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego zawartego w warzywach korzeniowych. Pomidory ponadto są doskonałym źródłem naturalnego przeciwutleniacza.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.