Przepis na caldo verde krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj posiekanego pora i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Całość zalej bulionem i gotuj przez 40 minut.

Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w kostkę jarmuż i gotuj przez 10 minut.

Zupę dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.

Caldo verde podana w miseczce z pieczywem.
caldo verde
Koszt przygotowania dania
57.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
176 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Caldo verde - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o caldo verde

Caldo verde to pyszna portugalska zupa na bazie jarmużu i kiełbasy chorizo, która zachwyca pysznym smakiem. Jej nazwa oznacza po prostu zielony bulion i wzięła się stąd, że bardzo często podczas gotowania zmienia ona kolor na zielonkawy przez dodatek jarmużu. Zupa ta najpopularniejsza jest na północy Portugalii. Kiedyś gościła tylko w kuchni najbiedniejszych, teraz podawana jest również w restauracjach. Bardzo często towarzyszy również ważnym uroczystościom czy świętom. Nic dziwnego, jej smak jest naprawdę fantastyczny. Zwykle podaje się ją przed lub po posiłku, gdyż jest bardzo lekka. Choć w tradycyjnej wersji podawana była głównie ze specjalną odmianą kapusty obecnie zastępują ją jarmuż, który jest znacznie łatwiej dostępny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę caldo verde we własnym domu, ta receptura ci w tym pomoże. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, więc spokojnie poradzi sobie nawet osoba, która zabiera się za jej przygotowanie po raz pierwszy. Zupa robi się bardzo szybko, a do jej przygotowania można użyć zarówno gotowego bulionu, jak i rosołu. To dzięki warzywnemu wywarowi jest naprawdę smaczna, a przy tym bardzo rozgrzewająca.

Przepis na caldo verde jest niezwykle nieskomplikowany. To zupa, której prostota zachwyca wielu turystów podróżujących do Portugalii. Jej odwzorowanie w domu jest bardzo łatwe. Do całości przyda się tylko kilka składników. Głównym z nich jest jarmuż. To właśnie z jarmużem najczęściej spotyka się tą zupę obecnie najczęściej. Można również dodać zamiast niego szpinak, ale smak nieco się zmieni. Oprócz niego w zupie znajduje się również dość spora ilość oliwy, ziemniaki, cebula i kiełbasa chorizo. Ten wyrób jest bardzo popularny w Portugali i Hiszpanii, jednak z łatwością można go również znaleźć w polskich sklepach. Dodatek kiełbasy sprawia, że zupa jest nieco bardziej sycąca i pyszna, gdyż mięso jest bardzo mocno doprawione. To dobra opcja na rozgrzewający posiłek. Zupa jest tak smaczna, że w ekspresowym tempie znika z talerzy.

Ta portugalska zupa pozwala na włączenie do diety sporej ilości warzyw. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. Ten sprawdzony przepis pozwala na przygotowanie tej smacznej zupy w łatwy sposób.

Wartości odżywcze caldo verde

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
39.26 kcal
176.65 kcal
Białko
1.31 g
5.89 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w caldo verde

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
3.61 g
16.23 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.11 g
14.01 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
2.28 g
10.26 g
Tłuszcze nasycone
0.70 g
3.14 g
Tłuszcze nienasycone
1.58 g
7.12 g
Tłuszcze jednonasycone
1.26 g
5.65 g
Brak danych dla: ziemniaki późne, por.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na caldo verde

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina B6
0.08 mg
0.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
6.53 mg
29.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, kiełbasa chorizo.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
2.34 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
214.59 µg (mcg)
965.67 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, kiełbasa chorizo.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na caldo verde

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
258.99 mg
1165.43 mg
Potas
100.38 mg
451.72 mg
Wapń
16.73 mg
75.27 mg
Fosfor
20.24 mg
91.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
6.73 mg
30.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
1.57 mg
Cynk
0.16 mg
0.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny caldo verde 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w caldo verde

Lista alergenów dla caldo verde przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania caldo verde

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
100 g
4 garści
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 100 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Por
70 g
pół szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Kiełbasa chorizo
100 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
96.50
Jak oceniasz przepis na caldo verde
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób