Przepis na caldo verde krok po kroku
- Jarmuż 100 g 4 garści
- Cebula 100 g 1 szt
- Bulion warzywny 2000 ml
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Ziemniaki późne 300 g
- Por 70 g pół szt
- Kiełbasa chorizo 100 g
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj posiekanego pora i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Całość zalej bulionem i gotuj przez 40 minut.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w kostkę jarmuż i gotuj przez 10 minut.
Zupę dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.

(liczba kalorii)
Caldo verde - cechy przepisu
Więcej o caldo verde
Caldo verde to pyszna portugalska zupa na bazie jarmużu i kiełbasy chorizo, która zachwyca pysznym smakiem. Jej nazwa oznacza po prostu zielony bulion i wzięła się stąd, że bardzo często podczas gotowania zmienia ona kolor na zielonkawy przez dodatek jarmużu. Zupa ta najpopularniejsza jest na północy Portugalii. Kiedyś gościła tylko w kuchni najbiedniejszych, teraz podawana jest również w restauracjach. Bardzo często towarzyszy również ważnym uroczystościom czy świętom. Nic dziwnego, jej smak jest naprawdę fantastyczny. Zwykle podaje się ją przed lub po posiłku, gdyż jest bardzo lekka. Choć w tradycyjnej wersji podawana była głównie ze specjalną odmianą kapusty obecnie zastępują ją jarmuż, który jest znacznie łatwiej dostępny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę caldo verde we własnym domu, ta receptura ci w tym pomoże. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, więc spokojnie poradzi sobie nawet osoba, która zabiera się za jej przygotowanie po raz pierwszy. Zupa robi się bardzo szybko, a do jej przygotowania można użyć zarówno gotowego bulionu, jak i rosołu. To dzięki warzywnemu wywarowi jest naprawdę smaczna, a przy tym bardzo rozgrzewająca.
Przepis na caldo verde jest niezwykle nieskomplikowany. To zupa, której prostota zachwyca wielu turystów podróżujących do Portugalii. Jej odwzorowanie w domu jest bardzo łatwe. Do całości przyda się tylko kilka składników. Głównym z nich jest jarmuż. To właśnie z jarmużem najczęściej spotyka się tą zupę obecnie najczęściej. Można również dodać zamiast niego szpinak, ale smak nieco się zmieni. Oprócz niego w zupie znajduje się również dość spora ilość oliwy, ziemniaki, cebula i kiełbasa chorizo. Ten wyrób jest bardzo popularny w Portugali i Hiszpanii, jednak z łatwością można go również znaleźć w polskich sklepach. Dodatek kiełbasy sprawia, że zupa jest nieco bardziej sycąca i pyszna, gdyż mięso jest bardzo mocno doprawione. To dobra opcja na rozgrzewający posiłek. Zupa jest tak smaczna, że w ekspresowym tempie znika z talerzy.
Ta portugalska zupa pozwala na włączenie do diety sporej ilości warzyw. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. Ten sprawdzony przepis pozwala na przygotowanie tej smacznej zupy w łatwy sposób.
Wartości odżywcze caldo verde
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w caldo verde
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na caldo verde
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na caldo verde
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w caldo verde
Lista alergenów dla caldo verde przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny