Caldeirada

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Caldeirada podana w głębokim, białym talerzu. Na jego brzegu leżą kromki pieczywa.
Caldeirada
Caldeirada to tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Zupa rybna nieco bardziej delikatna i lżejsza niż polskie zupy rybne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
368 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Dorsz filet (400 g)
  • Krewetki (400 g)
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (400 g)
  • Pomidory w puszce (600 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na caldeirada krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę.

Wlej wino i duś 3-4 minuty.

Dodaj warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zalej je wodą, dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dodaj pokrojoną w kawałki rybę i krewetki, gotuj 5 minut.

Dodaj pomidory w puszce i gotuj jeszcze 10 minut.

Gotową zupę posyp natką pietruszki. Podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na caldeirada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat caldeirada

Caldeirada to tradycyjna zupa przygotowywana w Portugalii. Powstaje ona na bazie świeżych ryb i owoców morza oraz warzyw. Przepis na zupę nie jest jasno określony, ile domostw tyle różnych odmian zupy. Potrawa jest prosta do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dorsz, krewetki, cebula, papryka, pomidory w puszce, ziemniaki, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić caldeirada? Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. Wlej wino i duś 3-4 minuty. Dodaj warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zalej je wodą, dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pokrojoną w kawałki rybę i krewetki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory w puszce i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę podawaj z kromką świeżego pieczywa, posypaną natką pietruszki. Możesz także zagęścić zupę łyżką kwaśnej śmietany.

Ryby są bardzo zdrowym źródłem białka zwierzęcego. Powinny występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu w różnej postaci. Nie tylko pieczonej czy smażonej ryby, ale także przetworów takich jak konserwy czy ryby wędzone. Tłuste ryby morskie są doskonałym źródłem kwasów omega 3, które mają działanie przeciwzapalne oraz wspomagają rozwój mózgu u dzieci. Papryka czerwona jest to warzywo pochodzące z Ameryki. Jest doskonałym źródłem witaminy C oraz naturalnego przeciwutleniacza, któremu zawdzięcza kolor czyli likopenu.

Podsumowując pyszna zupa rybna doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Możesz także zabrać ją do pracy jako lunch, gdyż świetnie nadaje się do odgrzewania. Zupę rybną możesz przygotować z dostępnych ryb w całości, nie muszą to być ryby morskie, jeśli nie masz dostępu do całych świeżych sztuk. Możesz użyć ryb jeziornych takich jak szczupak, sandacz czy karp.

Alergeny w caldeirada

Lista alergenów dla caldeirada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze caldeirada

na 100g gotowej potrawy

Caldeirada to jedno z wyjątkowo zdrowych dań rybnych. Ryby powinny występować częściej w naszej diecie. Są one doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Zawierają dobrej jakości tłuszcze omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
73.62
368.10
Białko (g)
6.92
34.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.72
28.61
Węglowodany przyswajalne (g)
4.53
22.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
5.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.31
11.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
7.48
Tłuszcze nienasycone (g)
0.81
4.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.62
3.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.99
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: dorsz filet, masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.33
191.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
49.45
247.26
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.84
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.72
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.61
133.04
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.71
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
3.54
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.25
91.27
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.93
4.63
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.07
80.34
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
332.60
1663.00
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
74.19
370.97
Potas (mg)
281.62
1408.10
Wapń (mg)
26.87
134.35
Fosfor (mg)
88.62
443.08
Magnez (mg)
21.83
109.13
Żelazo (mg)
0.70
3.50
Cynk (mg)
0.45
2.27
Miedź (mg)
0.13
0.65
Szacunkowy indeks glikemiczny caldeirada 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania caldeirada

Koszt składników
137.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Papryka czerwona
400 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
137.60